Ga naar de inhoud
3289 gevallen

Weer toename spoorlopers: 'Levensgevaarlijk en flinke kostenpost'

Het aantal treinstoringen door spoorlopen is, na een aanvankelijke daling, weer toegenomen.

Ondanks preventieve maatregelen, zoals de inzet van boa's, het graven van sloten en het plaatsen van hekken en camera's, waren er in 2019 3289 gevallen van spoorlopen. Dat komt neer op een stijging van 3 procent vergeleken met vorig jaar en zelfs 13 procent ten opzichte van 2015.

Schade 140 miljoen euro

Spoorlopen is niet alleen levensgevaarlijk, maar het kost ook veel geld. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) is de maatschappelijke schade door spoorlopers minstens 140 miljoen euro.

Peter liep op het spoor: 'De trein greep mij op volle snelheid'

01:31
In 2017 maakten we deze video over Peter, die door een trein werd gegrepen toen hij over het spoor liep.

Domino-effect

Ruim een op de drie vertragingen op het spoor (36 procent) wordt veroorzaakt door mensen die, al dan niet bewust, over of langs het spoor lopen. Omdat machinisten dan langzamer moeten gaan rijden of hun trein moeten stilzetten, zijn reizigers te laat op hun bestemming. Ze missen volgens spoorbeheerder ProRail daardoor bijvoorbeeld een vlucht of ze verschijnen te laat op hun werk.

"Iedere spoorloper veroorzaakt een domino-effect op het drukke Nederlandse spoor. Wanneer een machinist een wandelaar of fietser langs het spoor ziet, moet de trein uit veiligheid remmen en fors langzamer gaan rijden. Ook de treinen daarachter en de tegemoetkomende treinen moeten daardoor hun snelheid aanpassen. Op het drukke Nederlandse spoor ontstaat direct een soort treinfile", meldt ProRail.

Aangifte
Lees meer
Aangifte tegen schrijver Geert Mak wegens spoorlopen

Levensgevaarlijk

En, zoals gezegd, spoorlopen is levensgevaarlijk. Spelende kinderen, hardlopers en bijvoorbeeld wildplukkers die in de buurt van het spoor naar bramen zoeken, lopen het gevaar aangereden te worden door een trein.

Eind vorig jaar deed ProRail aangifte tegen schrijver en presentator Geert Mak die in zijn tv-programma bij de VPRO wandelend over het spoor bij zijn woonplaats Dronryp te zien was. De omroep bood excuses aan en paste het programma aan.

ProRail start vandaag met een nieuwe campagne die spoorlopen moet ontmoedigen. Bekijk de video hieronder: