Ga naar de inhoud
Minder boetes

Grapperhaus wil 'in gesprek met politie en boa's' na commotie om bruiloft

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na afloop van het overleg van de veiligheidsregio's. Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie wil met politie en boa's 'in gesprek' over de commotie die afgelopen week ontstond naar aanleiding van zijn trouwfeest. "Ik moet me verantwoorden en dat ga ik ook doen", zegt de minister. Boa's schrijven intussen steeds minder boetes uit voor overtreders van de coronaregels.

Grapperhaus vertelde na afloop van het Veiligheidsberaad in Utrecht dat hij zich zal verantwoorden. De minister kwam vorige week in opspraak nadat foto's verschenen van zijn bruiloft, waar gasten onderling geen afstand hielden. Hij ging er al meerdere keren voor door het stof en doneerde 780 euro aan het Rode Kruis om zijn spijtbetuiging kracht bij te zetten.

Draagvlak

"De maatregelen zijn de maatregelen. Daar sta ik en het overgrote deel van Nederland helemaal achter. Dat ik mij moet verantwoorden doet niets af aan het draagvlak van die maatregelen", vertelde Grapperhaus.

Maar
Lees ook:
Maar edelachtbare, de minister en koning houden zich óók niet aan de regels

De minister zegt zich 'erg bewust te zijn van zijn voorbeeldfunctie' en biedt daarom opnieuw zijn excuses aan.

Foutje moet kunnen

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, toonde gisteravond alle begrip voor Grapperhaus. "Iedereen kan weleens een foutje maken", vertelde hij. Bovendien, zegt hij, is er al langere tijd geen boete meer uitgedeeld aan mensen die te weinig afstand hielden.

Grapperhaus
Lees ook:
Grapperhaus betaalt symbolische boete aan goede doel

Boa's schrijven óók minder boetes uit vanwege de bruiloft van Grapperhaus, vertelt vakbondsvoorzitter Richard Gerrits aan de NOS.

"Het begrip voor de coronaboete wordt steeds kleiner", vertelt de voorzitter van vakbond BOA ACP. "En dat merkt de boa. Het is ingewikkeld om uit te leggen waarom mensen een coronaboete kunnen krijgen als de verantwoordelijke minister zich zelf niet aan de regels houdt."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

Goede voorbeeld

Volgens Gerrits zijn boa's boos over de situatie. "Dit doet natuurlijk afbreuk aan onze geloofwaardigheid", vertelt hij aan de NOS. "Onze taak is om te handhaven, dan zou het helpen als de bewindspersoon het goede voorbeeld geeft."

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Grapperhaus niet beboet, maar dat is volgens de minister ook niet nodig omdat er 'in het kader van de handhaving niets is geconstateerd'.

Rutte liet vorige week tijdens de persconferentie weten dat de geloofwaardigheid van Grapperhaus niet is aangetast. "Niemand is heilig. Ook Ferd Grapperhaus niet. Hij erkent dat er iets verkeerd is gegaan en heeft daarvoor spijt betuigd", vertelde de premier. "We moeten ons aan de regels houden om het virus onder controle te houden."

Is Grapperhaus nog geloofwaardig?

02:26