"Informatie over een mogelijk feest of de organisatie daarvan? Telefoon 0900-8844 of Bel Meld Misdaad Anoniem en help ons dit te stoppen!" Een tweet met deze inhoud werd gisteren online gezet door de politie Amstelveen. Een hoos aan verontwaardigde berichten volgde.
Het bericht was een reactie onder een tweet die de politie eerder plaatste. Daarin werden foto's gedeeld van een plek waar een illegaal feest moest zijn geweest; het gebied achter het gemeentehuis lag bezaaid met ballonnen. De politie: "Het was vast leuk en gezellig, maar wel verboden."
'Gaat niet om verjaardag of kinderfeestje'
Mensen zijn nu boos omdat de politie ze vraagt anderen erbij te lappen. Zo boos dat de Tweede Wereldoorlog erbij wordt gehaald. "Het gaat ons natuurlijk niet direct om een verjaardag of kinderfeestje", zegt de politie op Twitter. "De laatste weken zijn er grote feesten met veel mensen die ontzettend veel troep achterlaten. Dat willen we voorkomen."
Maar het kwaad is al geschied. Het idee dat mensen anderen moeten verklikken, schoot in het verkeerde keelgat. "Sorry, maar wie wil serieus in zo'n maatschappij leven?", is nog één van de mildere reacties.
Het bericht waar het om gaat:

Waarom reageren mensen zo heftig op dit bericht van de politie? Want als er ergens een feestje in de buurt is en we hebben last van de herrie, dan wordt de politie toch ook geregeld gebeld?
Verklikken wel moeilijk
"Dit gaat misschien iets verder als het gaat om privacy dan geluidsoverlast", zegt socioloog Ruut Veenhoven. "Bij geluidsoverlast zijn veel mensen al een keer langs geweest, en als het dan niet helpt, bellen ze een keer de politie."
Begin april maakte EditieNL onderstaande video: Ben jij een coronaverklikker?
Maar verklikken vinden we in de basis wel moeilijk, legt Veenhoven uit. Je moet volgens hem een drempel over om dat te doen. Hij vraagt zich wel af of de gedachten over dit politiebericht breed gedragen worden. "Er is ook een activistische groep erg actief over dit onderwerp op sociale media."
Bruiloft Grapperhaus
Veel woede onder het bericht komt ook voort uit het feit dat de minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, een bruiloft hield waarop de anderhalve meter niet gehouden werd. Het is 'meten met twee maten', volgens meerdere mensen.
Het bericht kreeg al ruim 1000 reacties, waarop de politie nogmaals een reactie plaatste om hopelijk de boel te sussen: "We krijgen veel (soms nare) reacties op ons bericht om 'feesten te melden'. Het gaat daarbij natuurlijk om grote illegale feesten waarbij sprake is van overlast en vervuiling van de omgeving. Dat is de context waarin we de oproep deden."