Ga naar de inhoud
Met de kat op schoot

Veel thuiswerkers willen na corona niet altijd meer naar kantoor

Een vrouw die thuiswerkt tijdens de coronacrisis. Beeld © ANP

Een uurtje langer slapen, vaker de hond uitlaten en geen overvolle trein: mensen zijn tevreden over thuiswerken. Meer dan de helft van de thuiswerkers wil in de toekomst vaker thuiswerken dan voor de crisis, zegt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

In de afgelopen maanden (maart-juli) is het aantal mensen dat aangeeft vaker vanuit huis te willen werken gestegen tot tussen de 40 en 60 procent. Vooral het hebben van meer autonomie, flexibelere werktijden en ontbreken van reistijd zorgen voor een positieve ervaring bij thuiswerkers.

Thuiswerken:
Lees ook:
Thuiswerken: tussendoor de hond uitlaten maakt ons creatiever en productiever

In het onderzoek zijn resultaten uit verschillende studies over de beleving van thuiswerken met elkaar vergeleken. Het merendeel zou graag tussen de één en drie dagen thuisblijven, zegt het KiM. Het instituut geeft advies over mobiliteitsvraagstukken aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Aantal thuiswerkers tijdens coronacrisis: tussen 45 en 56 procent

Aan het begin van de crisis werkte ongeveer tussen de 45 tot 56 procent van de Nederlandse werknemers in de werkkamer of keuken. Voor de coronacrisis was dit bij één op de drie werknemers het geval. Ongeveer 6 procent kwam toen de gehele week niet op kantoor.

Vooral hoogopgeleiden en mensen die normaal met het openbaar vervoer naar hun werk reizen, opereerden tijdens de epidemie vanuit huis. Aan het begin van de zomer zijn vooral jongeren vaker op kantoor gaan werken.

Ook begin juli werkte 35 procent van de Nederlandse werknemers nog meer thuis dan voor de coronacrisis. Het aantal fulltime-thuiswerkers nam wel af. 

Zo blijft thuiswerken draaglijk tijdens de coronacrisis

01:43
Tijdens de coronacrisis werkt 80 procent van de Nederlanders thuis. Maar hoe blijft dat een beetje leuk en hoe blijf je productief?

Als nadeel van thuiswerken zien werknemers vooral het missen van collega's en de verstoring van de werk-privébalans. Vrouwen en jongere werkenden ervaren door thuiswerken meer gezondheidsklachten.

Koffie,
Lees ook:
Koffie, gas en wc-papier: vergoeding voor thuiswerken nodig?