Vieze restaurants exposed

Horeca niet blij met 'digitale schandpaal' voor vieze restaurants

31 augustus 2020 09:04 Aangepast: 31 augustus 2020 11:44
Deze afbeelding is niet recent gemaakt door inspecteurs bij een restaurant dat onder verscherpt toezicht stond en dient uitsluitend ter illustratie. Beeld © ANP / Phil Nijhuis

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert vanaf deze week de namen van horecagelegenheden die niet voldoen aan de veiligheidsregels. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is tegen deze 'digitale schandpaal'.

De NVWA waarschuwde eerder deze week de horecabranche al dat restaurants, eetcafés en snackbars die de voedselveiligheidsregels aan de laars lappen, vanaf morgen op het internet worden vermeld. Gasten kunnen dan zelf de keuringen bekijken voor het bezoek aan het restaurant.

Kans op willekeur

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is tegenstander van deze 'digitale schandpaal'. "Momenteel worden door corona lang niet alle horecabedrijven gecontroleerd. Hierdoor ontbreekt een eerlijk speelveld. Er is nu te veel kans op willekeur", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van kakkerlakken in de oven tot beschimmelde spareribs: meer horeca onder verscherpt toezicht

Daarnaast is de organisatie bang dat een klein foutje langdurig negatieve gevolgen gaat hebben. Beljaarts: "Een incident zegt niets over de structurele aanpak van de ondernemer. Horecamedewerkers werken dag in dag uit hard voor hun gasten, vaak met duizenden handelingen op het gebied van voedselveiligheid per dag. Dan mag het niet zo zijn dat er meteen een publicatie volgt zodra er één keer iets misgaat."

Alle prestaties in te zien

Extreme gevallen tijdens de inspecties worden jaarlijks al gemeld, maar wel anoniem. Straks kunnen álle hygiëneprestaties van gecontroleerde restaurants en eetcafés worden ingezien. De gasten kunnen vanaf morgen de restaurantnaam opzoeken en het meest recente rapport inzien.

RTL Nieuws onderzocht vorig jaar vieze restaurants

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws analyseerde ruim 450 inspectierapporten van restaurants die in 2017 extra in de gaten werden gehouden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Verslaggever Maaike Kempes legt uit hoe we te werk gingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore