Ga naar de inhoud
Proef van een jaar

Medische kosten na seksueel geweld vergoed: 'Drempel om hulp te zoeken omlaag'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Slachtoffers van seksueel geweld als aanranding, misbruik en verkrachting kunnen vanaf 1 september aanspraak maken op een vergoeding van de medische kosten. Dat hebben de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekendgemaakt.

Het gaat om een proef voor de duur van een jaar. Nu nog moeten slachtoffers hun eigen risico eerst zelf betalen.

Door de kosten te vergoeden wil de overheid bekijken of dit een drempel kan weghalen voor het zoeken van hulp. Voorwaarde is wel dat de slachtoffers zich binnen zeven dagen onder behandeling stellen bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG). Daarvan zijn er zestien in het land.

Rapport:
Lees ook:
Rapport: Seksueel geweld treft helft van de meisjes, aanpak overheid schiet tekort

Volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kan de juiste hulp op het juiste moment 'een belangrijk verschil maken' voor slachtoffers. "Hulp zoeken is vaak al moeilijk genoeg, daarom is het van belang om belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen."

Seksueel geweld gaat vaak gepaard met angst, schaamte en schuld. Wie het meemaakt, durft daar vaak niet over te praten. De resultaten van de proef worden in het najaar van 2021 bekendgemaakt.

Sporenonderzoek en hulp

Een Centrum Seksueel Geweld (CSG) is meestal verbonden aan de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Daar wordt sporenonderzoek gedaan en medische en psychische hulp verleend. Aan dit sporenonderzoek zijn voor het slachtoffer geen kosten verbonden, maar de andere kosten die gemaakt worden vallen onder het eigen risico.

Bij het bieden van hulp aan slachtoffers zijn de eerste zeven dagen na seksueel geweld het belangrijkst, stellen de ministeries. Dan is er betere kans op psychisch herstel en op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten. In die eerste dagen kunnen ook sporen van de dader nog veilig worden gesteld. Dit helpt bij het opsporen van de dader en de bewijsvoering.

 

Driekwart
Lees ook:
Driekwart Nederlanders: seks zonder instemming is verkrachting