Ga naar de inhoud
Slachtoffers mensenhandel

'Identiteit van zeker 150 asielzoekers onthuld door datalek COA'

Ter illustratie: het AZC in Weert. Beeld © ANP

De identiteit van zeker 150 asielzoekers is onthuld na een datalek. Het gaat vermoedelijk om kwetsbare slachtoffers van mensenhandel en - smokkel die er mogelijk door in gevaar zijn geweest. Eén persoon is uit voorzorg verhuisd naar een ander asielzoekerscentrum.

Het datalek ontstond eerder dit jaar door een 'menselijke fout' bij het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Het werd door NRC en onderzoeksprogramma Argos ontdekt. De namen, geboortedata en telefoonnummers van kwetsbare asielzoekers bleken twee keer online te zijn verschenen.

In gevaar

Inmiddels is duidelijk wie er door het datalek in gevaar zijn gebracht. Daarover schrijft NRC. Zeker 150 kwetsbare asielzoekers waren identificeerbaar. Zij zijn van het lek op de hoogte gebracht. Eén persoon werd uit voorzorg verhuisd naar een ander asielzoekerscentrum. Voor iemand anders werd de politie ingeschakeld.

'COA
Lees ook:
'COA lekt per ongeluk gegevens slachtoffers mensenhandel'

Het datalek omvatte in totaal 2193 persoonsgegevens, schrijft de krant. Naast de 150 kwetsbare asielzoekers wiens identiteit werd gelekt, waren er volgens het COA nog 104 anderen door het lek 'identificeerbaar'. Zij lopen minder risico omdat zij niet zijn te koppelen aan een 'mensenhandel of -smokkelsignaal'.

Bewoners informeren

Het COA heeft een bericht over het datalek in elf talen op de website geplaatst en alle asielzoekers die risico lopen geïnformeerd. "Bewoners begrepen wat er speelde", zegt een woordvoerder van het COA tegen de krant.

Toch zijn er ook asielzoekers van wie er informatie werd gelekt níet geïnformeerd, geeft het COA toe. Sommigen verdwenen in de illegaliteit of vertrokken met onbekende bestemming en konden niet worden bereikt.

Frans
Lees ook:
Frans meisje (16) verkocht en gedwongen tot seks: 7 mannen aangehouden

Door het datalek dreigen strafrechtelijke onderzoeken verstoord te worden omdat er ook informatie van verdachten online is verschenen.

Wob-verzoek

Het datalek ontstond nadat radioprogramma Argos via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij het COA om informatie had gevraagd. Het wilde meer weten over mensenhandel van Nigeriaanse asielzoekers.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore