Ga naar de inhoud
Nederland

Tilburgs ziekenhuis geeft ex-bestuurders tonnen mee

Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg heeft twee vertrokken bestuurders in totaal 320.000 euro aan afkoopsommen betaald. De twee bestuurders vonden na hun vertrek meteen nieuw werk.

De zorginstelling ontstond in 2013 uit een fusie tussen het St Elisabeth Ziekenhuis en het Tweesteden Ziekenhuis, allebei in Tilburg. De combinatie was vorig jaar goed voor 6500 werknemers en een omzet van ruim een half miljard euro.

Andere functies
Sinds de fusie bestond de raad van bestuur uit vier leden, onder leiding van voorzitter Bart van Berden. Maar eind vorig jaar stapten bestuurders Marcel Visser en Peter de Zwart op. Uit de persberichten viel niet op te maken dat de bestuurders moesten vertrekken. Beiden stapten over naar een andere werkgever. Volgens het gisteren verschenen jaarverslag vertrokken zij dan ook "vanwege het aanvaarden van een andere functie."

Uit onderzoek door RTL Nieuws blijkt echter dat beide bestuurders desondanks forse vertrekpremies hebben meegekregen. Visser, die zes jaar voor het ziekenhuis werkte, ontving een ontslagvergoeding van 100.000 euro. De Zwart, die tien jaar bij de zorginstelling zat, kreeg een vertrekpremie van bijna 220.000 euro.

Boven WNT-plafond
Sinds 2013 maximeert de Wet Normering Topinkomens (WNT) vertrekpremies voor zorgbestuurders in principe op 75.000 euro. Maar omdat de afspraken over een vertrekpremie waren gemaakt voordat de wet van kracht werd, moest het ziekenhuis meer betalen.

Visser (55) stapte begin december over naar de raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. De Zwart (57) ging begin dit jaar aan de slag voor adviesbureau AT Osborne.