Ex-patiënten vertellen

Na corona niet meer welkom op feest of begrafenis: 'Je bent een paria'

31 augustus 2020 08:07 Aangepast: 31 augustus 2020 16:53
Ann werd geweigerd op een begrafenis.

Dat mensen uit de buurt blijven als je het coronavirus hebt, is logisch. Maar patiënten merken dat ze ook gemeden worden als ze weer beter zijn. Collega's willen niet meer samenwerken, of ze worden geweigerd voor een feest of begrafenis. Zelfs met een negatieve test.

"Ik vond het zo hard, zo harteloos", zegt Ann. De peetoom die haar deels heeft opgevoed overleed twee maanden geleden, maar ze mocht niet naar de begrafenis komen. De familie wilde het risico niet lopen, omdat ze eerder het coronavirus heeft gehad.

Geen contact meer 

Ze was aantoonbaar al een paar weken van het virus af, en kon dat laten zien met een negatieve coronatest. "Ik ben er erg door gekwetst geweest, dat was allemaal niet leuk." Ann heeft geen contact meer gehad met haar familieleden sindsdien, maar ze heeft wel geleerd om voorzichtig te zijn wie ze vertelt dat ze corona heeft gehad.

"Je spreekt er gewoon niet over, want je wordt gezien als een paria", zegt ze. "Ik heb chronische astma. Als ik moet hoesten, roepen mensen meteen 'corona!'." Ann houdt het nu vooral stil, omdat ze bang is voor de reactie die ze krijgt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-coronapatiënt Peter kan niet meer zonder zuurstoftank

En ze is zeker niet de enige die hiermee te maken heeft. RTL Nieuws vroeg in een Facebookgroep voor coronapatiënten met langdurige klachten naar ervaringen en de reacties stroomden binnen. Er is veel begrip voor mensen die corona hebben gehad, maar net zoveel onbegrip.

Ervaringen van ex-patiënten

  • Odette: "Ik ben wel gestopt met dit tegen buitenstaanders te vertellen. Mensen deinzen terug, of denken dat je nog corona hebt."
  • Gabriëlla: "Ik heb ook te horen gekregen dat het mijn eigen schuld is geweest dat ik besmet ben geraakt, omdat ik ergens dus niet voldoende afstand heb gehouden! Van dit soort opmerkingen kan ik erg boos en verdrietig worden."
  • Judith: "Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds zijn er angstige mensen die je weigeren in hun restaurant. (…) Anderzijds is er de groep die heel meelevend is en geïnteresseerd."

De Facebookgroep werd opgericht door Kim van Oorschot, die zelf besmet is geweest met het coronavirus. Ze begon in maart de pagina om over het virus te praten met familie, vrienden en kennissen. Al snel begon het ledenaantal flink te groeien en inmiddels zijn ruim 14.000 mensen lid. 

Ook Kim merkt dat mensen die het coronavirus hebben gehad soms worden gemeden als ze niet meer besmettelijk zijn. "Laatst was er een mevrouw helemaal van slag. Haar beste vriendin gaf een trouwfeest, maar toen zij daar aankwam werd ze gelijk weggestuurd. Terwijl ze al een tijdje niet meer besmettelijk was. Ze was in tranen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-coronapatiënt Oscar rijdt ambulancerit opnieuw – maar nu op de fiets

Maar buitengesloten worden gebeurt niet alleen op feestjes, zegt Kim. "Ik zie ook veel berichten van mensen die een winkel niet in mogen of niet welkom zijn op hun werk, terwijl ze niet ziek meer zijn. Sommige mensen moeten echt in discussie met hun werkgever om naar kantoor te mogen, anderen hebben collega's die niet met hen willen samenwerken."

Angst

In de Facebookgroep proberen leden elkaar tips te geven als ze in zulke situaties terechtkomen. Mensen helpen elkaar goed, vindt Kim. "Ze raden elkaar bijvoorbeeld aan om rustig in gesprek te gaan en het eens vanuit de ogen van een ander te bekijken. Een collega kan heel angstig zijn zelf besmet te raken."

Ann hoopt dat mensen iets minder paniekerig worden als ze een ex-patiënt spreken. De mensen die zelf ziek zijn geweest, adviseert ze om gewoon door te gaan met hun leven als ze beter zijn. "Je moet je niks aantrekken van wat er allemaal gezegd wordt en gewoon je eigen leven leiden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore