20 graden

Verwachtingen bijgesteld: toch (nog) geen nazomerweer

30 augustus 2020 12:58 Aangepast: 30 augustus 2020 13:02
Voorlopig is het nog onzeker of er warm nazomerweer aan zit te komen.

Het optimisme over het naderende nazomerweer moet helaas wat worden getemperd. Volgens de nieuwste berekeningen gaat het kwik de komende week nauwelijks omhoog. Werd eerst nog gesproken van temperaturen van meer dan 23 graden, nu halen we waarschijnlijk nog maar net de 20 graden.

Buienradar heeft de verwachtingen moeten bijstellen. De zogenoemde pluim, waarop je allerlei berekeningen van een weermodel kunt zien, toonde de afgelopen dagen berekeningen die wezen op hogere temperaturen. Die berekeningen zijn opnieuw uitgevoerd en laten nu een ander beeld zien. "De hogere temperaturen zijn gewoon helemaal verdwenen uit de pluim", zegt Philippe Schambergen van Buienradar.

Woensdag stijgt het kwik tot gemiddeld 20 graden, veel warmer wordt het niet. Voorlopig zit er dus geen warme nazomer aan te komen. "We moeten die verwachting maar even parkeren. Het zou goed kunnen dat we later in september nog een nazomer gaan krijgen. Ook in oktober kan het nog weleens 25 graden worden. Daar is nu nog niks over te zeggen."

Klein lagedrukgebiedje

Overigens wordt het de komende dagen wel wat minder nat. Vandaag trekt nog wel een klein lagedrukgebiedje over. "Dat levert wat buien op en aan de kust ook even veel wind." De buien kunnen soms fel zijn.

 

Morgen op de meeste plaatsen droog

Morgen is er een afwisseling van zon en wolkenvelden. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt niet warmer dan 18 tot 19 graden. "Dat is ironisch genoeg iets onder normaal."

Want je zou het bijna vergeten: de maand augustus was extreem warm: de op één na warmste augustusmaand ooit gemeten. Gemiddeld komt de temperatuur uit op 20,4 graden. Augustus komt daarmee uit op plek 5 van warmste maanden ooit gemeten. 

De warmste maanden ooit gemeten:

  1. Juli 2006: 22,3 graden
  2. Juli 1994: 21,4 graden
  3. Juli 2018: 20,7 graden
  4. Augustus 1997: 20,5 graden
  5. Augustus 2020: 20,4 graden

Voorlopig ziet september er wat minder warm uit. Ook de nachten gaan 'erg fris verlopen', zegt Schambergen van Buienradar, met in het binnenland temperaturen onder de 10 graden, lokaal zelfs richting de 5 graden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore