Geen afstand na drankjes

Trouwen met coronaregels hele puzzel: 'Maatregelen werken voor geen meter'

29 augustus 2020 13:14 Aangepast: 30 augustus 2020 08:00
Anne en Paul krijgen er steeds meer zin in, nu de grote dag dichterbij komt.

Het plannen van een bruiloft is vaak al een hele puzzel, maar met alle coronamaatregelen wordt het extra ingewikkeld. En hoe goed je het ook plant, op de dag zelf verdwijnen vaak alle regels in de prullenbak. Dat weet minister Ferd Grapperhaus sinds deze week ook.

Anne Peters zag het helemaal voor zich: een bruiloft met 170 man in een theater in Tilburg. Haar bruiloft is in oktober, dus lange tijd hoopte zij en haar verloofde Paul dat het tegen die tijd al beter zou gaan met het coronavirus. Maar inmiddels is duidelijk dat de bruiloft die ze in hun hoofd hadden er niet in zit.

Ze gaat nog in gesprek met de locatie over wat mogelijk is, maar Anne houdt rekening met scenario's van 100 of zelfs 60 gasten. "Tuurlijk is het lastig, anders hadden we in eerste instantie wel 60 mensen uitgenodigd", zegt ze.

Anne en Paul krijgen er steeds meer zin in, nu de grote dag dichterbij komt. Anne en Paul krijgen er steeds meer zin in, nu de grote dag dichterbij komt.

Creatief met regels

Toch kijkt Anne enorm uit naar de dagen en zoeken ze vooral naar wat wél mogelijk is. Ze trouwen in een ruime zaal en proberen het toch zo intiem mogelijk te maken. "Je moet creatief omgaan met de regels", zegt Anne. "Bijvoorbeeld tijdens de ceremonie hebben we ervoor gekozen om geen gatenkaas te maken, maar overal groepjes met huishoudens."

"Wij krijgen soms het gevoel dat we ons moeten verdedigen of verantwoorden voor de keuze om wel te trouwen", zegt ze. Toch denkt Anne dat er  met maatregelen een mooie dag van te maken is. "En het grappige is dat die coronaregels wat meer lucht geven op de dag zelf, qua wat je kan en moet doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trouwen in tijden van corona: Indiaas bruidspaar geeft jawoord via Zoom

Weddingplanner Liz van de Lande van Weddingbliz heeft een stille periode achter de rug. Maar bij de twee bruiloften die ze nog kon doen, merkt ze dat vooral de voorpret minder is. "Ze vragen zich af: hoe regelen we de anderhalve meter afstand? Komen mensen wel? Blijven hoestende mensen wel thuis? Worden we geen brandhaard? Het geeft een hoop stress."

"Ik raad niemand aan om nu te trouwen", zegt ze. "Al is dat voor mijn beroep niet heel goed", voegt ze er met een lach aan toe. Een feest zoals je het helemaal in je hoofd hebt, kan waarschijnlijk pas over een jaar, anders zijn er simpelweg de maatregelen waar je je aan moet houden.

In Brazilië kun je nu trouwen in je auto

Dat de coronacrisis creatief maakt, blijkt wel uit de drive-inhuwelijken die in Rio de Janeiro kunnen worden gesloten.

Als een schooljuf

Je mag op dit moment binnen 100 gasten hebben en buiten 250 gasten, en de anderhalve meter moet gewaarborgd zijn. Dus moet je al snel een hele grote locatie hebben, zeker als je binnen wilt trouwen.

Liz zorgt op de bruiloften die ze organiseert dat afstand houden mogelijk is, er mondkapjes zijn en mensen hun handen kunnen ontsmetten, maar of dat nou veel helpt? "Die maatregelen werken voor geen meter. Zodra je er drank in gooit, gaan mensen knuffelen", zegt ze. "Je kunt alles faciliteren, maar om nou als een schooljuf rond te gaan lopen…"

Grapperhaus

Deze week doken foto's op van minister Ferd Grapperhaus, die zich tijdens zijn bruiloft ook niet altijd aan de anderhalve meter hield. Pijnlijk, omdat hij als minister boetes uitdeelt aan anderen die zich niet aan regels houden. Volgens de minister ging het om een momentopname, maar hij vond het wel nodig om zijn excuses aan te bieden en een symbolische boete te betalen.

Liz vindt het niet heel gek dat het is gebeurd bij Grapperhaus, maar ze vindt het wel heel stom dat hij de bruiloft door heeft laten gaan én foto's heeft laten maken. "Je kon op je vingers natellen dat dit zou gaan gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus betaalt symbolische boete aan goede doel

Volgens Liz gebeurt het tegenwoordig op iedere bruiloft dat mensen geen afstand meer houden. "En als mensen zeggen dat het niet gebeurt, is het een leugen. Het zit gewoon in de mens, zeker op een dag waarop iedereen vrolijk is." Haar advies aan stellen die nu willen trouwen is om van tevoren te regelen dat mensen zich aan de maatregelen kunnen houden en op de dag zelf zo veel mogelijk te genieten. "Dan heb je er van jouw kant alles aan gedaan om het veilig te maken."

Ouders knuffelen

Ook Anne is van plan om er een mooie dag van te maken, mét alle maatregelen die nodig zijn. "Het gaat om mensen die je liefhebt, die wens je het allerbeste toe. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van iedereen zelf. Als je klachten hebt, gaan we ervan uit dat je thuisblijft."

En of ze echt niemand gaat knuffelen op de dag zelf? Er zullen vast een paar uitzonderingen zijn. "Als ik bij mijn ouders ben, is dat voor gevoel mijn huishouden. We hangen elkaar niet altijd om de nek, maar bij bijzondere momenten moet dat wat ons betreft kunnen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore