Ga naar de inhoud
Veel vacatures

Coronatester worden? Ook zonder diploma kun je solliciteren

Een teststraat van GGD Zaanstreek Waterland. Personen op de foto hebben geen betrekking op het artikel. Beeld © ANP

Nu we ons massaal laten testen op het coronavirus, moet de GGD alle zeilen bijzetten om alles goed te laten lopen. Ook voor het afnemen van de tests is veel extra personeel nodig, maar het verschilt per regio nogal waar je aan moet voldoen voor je een wattenstaafje in een neus mag stoppen. Een diploma is lang niet altijd nodig.

Testen, testen, testen: het is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse strategie om het coronavirus onder controle te krijgen. Vanaf 1 juni is het mogelijk voor iedereen met klachten om zich te laten testen en in het najaar moeten er zelfs 70.000 tests per dag kunnen worden uitgevoerd. Maar er zijn wel mensen nodig om die tests af te nemen.

Meer
Lees ook:
Meer coronatesten vrijwel onmogelijk, het piept en kraakt nu al

Daarom staan er nu veel vacatures uit voor medewerkers van een teststraat. Bij bijna allemaal moet je monsters van mogelijke coronapatiënten afnemen, oftewel wattenstaafjes in neus en keel stoppen en die goed verwerken.

Opvallend is dat de eisen niet overal even streng zijn. Bij GGD West-Brabant moet je minimaal in het bezit zijn van een diploma Verpleegkunde, terwijl bij GGD Lelystad MBO werk- en denkniveau 3 of 4 en 'affiniteit met de zorgsector' voldoende is.

Ook bij GGD Hollands midden is geen diploma van een zorgopleiding nodig. Je moet bij voorkeur bezig moet zijn met een studie biologie, of een (para)medische opleiding. Maar als je een afgeronde MBO 4 opleiding hebt, kan een goede motivatiebrief voldoende zijn om op gesprek te komen.

Zo kan iedereen met klachten worden getest op corona

01:47
Hoe gaat het testen eigenlijk in zijn werk? We leggen het uit in deze video.

Dé GGD bestaat niet

Hoe kan het dat er zulke grote verschillen per GGD zijn? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat dé GGD eigenlijk niet bestaat. In totaal zijn er in Nederland 25 GGD'en, met grote verschillen in de taken die ze uitvoeren en hoeveel geld ze hiervoor hebben.

Ze worden vaak lokaal aangestuurd, door de gemeenten. "Elke regio heeft andere gezondheidsuitdagingen", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "De ene regio heeft met Q-koorts te maken en in Rotterdam is er bijvoorbeeld meer gezondheidszorg rondom de haven."

9
Lees ook:
9 stellingen voorgelegd: afwachten, testen of quarantaine

Door het coronavirus moeten nu wel in het hele land dezelfde taken worden uitgevoerd, maar ook daar blijven lokale verschillen bestaan. "Het lijkt eenduidig: je staat in teststraat en neemt een swab. Maar zo simpel is het niet", zegt de woordvoerder. Volgens haar moet elke GGD dezelfde protocollen aanhouden bij het testen, maar mogen ze naar eigen inzicht mensen aannemen.

"Het gebruik van teststraten fluctueert enorm en dan hangt het er vanaf wat je in je team nodig hebt", zegt ze. Op sommige plekken kan een tester bijvoorbeeld onder begeleiding van ervaren medewerkers aan de slag, op andere plekken is er meer zelfstandigheid nodig. "En ik weet ook dat GGD'en veel met mensen schuiven. De situatie kan over een paar weken weer anders zijn, en dan wil je iemand misschien ook op een andere plek kunnen inzetten."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Zorgeconoom Marcel Canoy van de Erasmus Universiteit snapt niet dat er geen landelijke richtlijn voor de functie-eisen is. "Er is niks mis mee dat GGD'en geen eenheidsworst zijn, maar juist bij dit onderwerp is het wel heel onbegrijpelijk", zegt hij. "Een teststraat is een teststraat en wat je daarvoor nodig hebt qua materiaal en personeel is hetzelfde."

"Waarom zou het in Maastricht anders zijn dan in Groningen?", gaat hij verder. De minimumeisen zouden overal hetzelfde moeten zijn, zegt Canoy.

Weinig problemen

De koepel van GGD'en ziet geen noodzaak voor een landelijke richtlijn. Elke GGD zou zelf de afweging kunnen maken over minimumeisen voor het personeel. "Volgens mij weten GGD'en heel goed wat ze nodig hebben."