Liegen over vakantie

Begrip én onbegrip voor verzwijgen coronaklachten rijexamen

28 augustus 2020 18:10
Examinator en kandidaat moeten beiden een mondkapje op tijdens het praktijkexamen. Beeld © ANP

Leerlingen van rijscholen die coronaklachten hebben, verzwijgen die als ze praktijkexamen moeten doen. Ook vakanties in oranje gebieden houden ze geheim. Sommige rijinstructeurs hebben daar begrip voor, maar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) noemt het 'onbegrijpelijk'.

Gisteren meldde BNR dat rijschoolleerlingen hun coronaklachten verzwijgen of liegen over risicovolle vakanties vanwege de lange wachtlijsten bij het CBR. Jos Post van branchevereniging de Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) zegt tegen RTL Nieuws dat hij dat wel begrijpt. 

"Het is algemeen bekend dat er lange wachttijden zijn. Als ze corona hebben, snap ik dat ze huiverig zijn dit te vertellen. Het kan nou eenmaal heel lang duren voordat ze weer examen mogen doen", legt Post uit.

Erwin Koot met zijn lesauto. Erwin Koot met zijn lesauto.

Ook rijinstructeur Erwin Koot voelt empathie voor de leerlingen. "Ik snap wel dat ze dat doen." Ook Koot noemt de lange wachttijden als reden. 

In oranje gebied geweest of klachten? Niet komen

Wel is hij tegenover zijn eigen leerlingen streng. "Als iemand op vakantie is geweest naar een risicovol land, wil ik hem twee weken lang niet zien." Dit zorgt er volgens hem voor dat leerlingen eerlijk zijn over hun klachten. "Als ze ergens last van hebben, komen ze er voor uit."  

Ook Post vraagt zijn leerlingen thuis te blijven bij klachten. "Ze snappen het allemaal. We zijn even goede vrienden", lacht hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer rijexamens afnemen? Het CBR is er klaar voor

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bevestigt tegenover RTL Nieuws signalen te hebben gekregen dat rijschoolleerlingen hun coronaklachten verzwijgen.

'Onbegrijpelijk'

"Van de rijschoolbranche horen wij hier geluiden over." Maar goedkeuren doen ze het niet. "Het is onbegrijpelijk dat een kandidaat opzettelijk risico's neemt, vanwege een mogelijke wachttijd op een nieuw examenmoment."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook rijles nu online: 'Het zijn echt verschillende werelden'

Het CBR verzoekt 'iedereen met klem niet naar een examencentrum te komen als ze klachten hebben of korter dan 10 dagen in een oranje gebieden waren'. En als je positief bent getest, blijf je natuurlijk thuis, benadrukken ze.

Daarnaast komt het CBR met een oplossing voor leerlingen die door corona hun praktijkexamen moeten afzeggen.

Wat gebeurt er als je het praktijkexamen door corona afzegt?

"Als een kandidaat in verband met corona het examen moet annuleren, krijgt hij kosteloos een nieuw examen. Wij proberen flexibel te zijn bij het vinden van een nieuw examenmoment", zegt het CBR.

De branchevereniging LBKR spreekt over een 'uitstelexamen'. "Als iemand niet gezond is, wordt het examen uitgesteld. De reden kan een ziekte zijn, maar ook corona. En dat examen kan vaak vrij vlot weer ingepland worden." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore