Ga naar de inhoud
Dodelijke aanval

IJsbeer doodt Nederlander op Spitsbergen

De tent waarin de Nederlandse toerist lag te slapen. Beeld © Reuters

Een Nederlander is op Spitsbergen om het leven gekomen door een aanval van een ijsbeer. Het gaat om een 39-jarige man uit Amsterdam, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De man werd vanochtend rond 04.00 uur aangevallen op een camping. Spitsbergen is een eilandengroep, ruim 500 kilometer ten noorden van Noorwegen. Hij zou al tien jaar als poolgids op de camping werken. 

Wat er is gebeurd, is nog niet duidelijk. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp kwam te laat. Niemand anders raakte gewond. De ijsbeer is doodgeschoten.

Wapens niet toegestaan

Op de website van de camping staat in een korte verklaring dat het team in shock is. In andere passages op de site staat dat er sinds de opening in 1985 nog nooit een ijsbeer in de zomermaanden op het terrein is geweest en dat -in de zomermaanden- wapens op het terrein niet zijn toegestaan, met het oog op ongelukken. 

In andere jaren komen ijsberen tijdens de zomermaanden hooguit eens in de paar jaar in de buurt van het campingterrein, omdat het er ook 's nachts licht is, er dan nauwelijks ijs of sneeuw ligt en omdat er geregeld menselijke activiteit is. Die enkele keer dat een ijsbeer in de buurt kwam, rende het beest direct weg als hij mensen zag.

'IJsberen worden gevaarlijker'

Maar omdat ijsberen sinds 1972 beschermd zijn en dus minder te duchten hebben van mensen, zijn ze gevaarlijker geworden, zegt poolonderzoeker Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen. "Ze zijn gewoon minder bang van mensen geworden. Het is superriskant."

 

De kans dat een ervaren poolgids het gevaar van een ijsbeer heeft onderschat, is wel klein. Loonen: "Er zijn in de wereld slechts twee diersoorten die de mens als prooi zien: ijsberen en tijgers. De rest valt je niet zo maar aan."

Spitsbergen maakt deel uit van Noorwegen. Het is voor het eerst sinds 2011 dat in Noorwegen een persoon om het leven komt door een ijsbeer en de vijfde keer sinds 1971.