Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Raken mensen met een contactberoep vaker besmet met corona?

Afstand houden is nog altijd één van de basisregels tegen het coronavirus, maar dat geldt niet als je werkt in een contactberoep. Raken mensen met zo'n beroep, zoals kappers, fysiotherapeuten of rijinstructeurs, vaker besmet?

Dat zoeken we uit in deze corona-update.

Aan het begin van de corona-uitbraak mochten mensen met zo'n contactberoep een tijdje niet werken. Sinds half mei mag dat wel weer, maar daar zijn wel regels aan verbonden.

Ze moeten bijvoorbeeld werken met een reservering, en zijn verplicht om een gezondheidscheck te houden bij hun klanten. Ook moeten ze zoveel mogelijk afstand houden en na elke klant goed ontsmetten.

Zo moet het risico op een besmetting zo klein mogelijk worden gehouden. Toch kan iemand met een contactberoep natuurlijk nog steeds besmet raken.

Sinds 1 juni kan iedereen getest worden en houdt het RIVM bij hoe vaak mensen met een contactberoep zich hebben laten testen. Dat gaat inmiddels om ruim 122.000 testen. Daarvan waren er 2128 positief, dat is 1,7 procent.

Niet vaker dan gemiddeld

Van álle testen die sinds 1 juni in Nederland zijn gedaan, ruim een miljoen, was 1,8 procent positief. Mensen met een contactberoep raken dus niet vaker besmet dan gemiddeld.

Er zijn wel veel besmette zorgmedewerkers bekend: ruim 18.600, meer dan een kwart van alle positief geteste patiënten. Maar de meeste van die besmettingen gebeurden vóór 1 juni, toen vooral kwetsbare patiënten en zorgmedewerkers getest werden. In die periode is het dus lastig ze te vergelijken met de rest van Nederland.

Na 1 juni zijn er nog maar zo'n 800 besmettingen van zorgmedewerkers bekend. Dat is 1,1 procent van de zorgmedewerkers die zich hebben laten testen, opnieuw een lager percentage dan gemiddeld.