Ga naar de inhoud
1,5 meter geschonden

Maar edelachtbare, de minister en koning houden zich óók niet aan de regels

Het huwelijksfeest van minister Grapperhaus (grijs pak, midden) Beeld © Ferry de Kok

'Waarom worden zij niet beboet voor het overtreden van de coronaregels en ik wel?' De rechter zal waarschijnlijk nog vaak worden gewezen op het overtreden van de coronaregels door koning Willem-Alexander en minister Ferd Grapperhaus (Justitie).

Van koning Willem-Alexander en koningin Máxima doken vorige week foto's op met een Griekse restauranteigenaar. Op nog geen anderhalve centimeter afstand van elkaar. Daarvoor boden ze later excuses aan. Afgelopen zaterdag ging het mis op het huwelijksfeest van justitieminister Grapperhaus. Gasten stonden te dicht bij elkaar.

Koning
Lees ook:
Koning en koningin schenden coronaregel tijdens vakantie in Griekenland

Wrange smaak

Dat uitgerekend de minister van Justitie in de fout gaat, zal een wrange smaak geven bij de ruim 15.000 mensen die 390 euro boete hebben gekregen voor het overtreden van de anderhalvemetermaatregel. De crux van handhaving is dat het gelijk gebeurt, zegt advocaat Geert-Jan Knoops.

"Een verbalisant gaat in het park wel naar meneer A, niet naar meneer B. De één krijgt een waarschuwing, de ander een boete. Datzelfde geldt hier voor die foto's van de koning en minister. Er wordt een rechtsregel geschonden, maar er wordt niet ingegrepen. Terwijl de burger op straat wel een boete krijgt."

Voor het verweer in de rechtbank maakt het niet uit dat de koning of minister van Justitie in de fout is gegaan, zegt advocaat Tjalling van der Goot. "Dat heeft geen kans van slagen bij de rechter, denk ik. Het kan worden aangestipt, maar zal niet van doorslaggevende rol zijn."

Knoops beaamt dat. "Maar het is wel een saillant detail. Ook de mensen die het goede voorbeeld moeten geven, zijn blijkbaar niet in staat om de anderhalve meter te handhaven."

Boetes willekeurig opgelegd

Advocaten zullen in de rechtbank betogen dat boetes redelijk willekeurig worden opgelegd, zegt Knoops. "De kwaliteit van veel processen-verbaal laat te wensen over. Bijna de helft van alle processen-verbaal wordt door het Openbaar Ministerie teruggestuurd naar de verbalisant voor een nadere toelichting. Hoe heeft die bijvoorbeeld bepaald dat er geen anderhalve meter afstand werd gehouden? De één wordt gewaarschuwd, de ander krijgt een boete. Verder blijkt hieruit dat gezagsdragers aantoonbaar niet worden gehandhaafd. Daar kan de burger wel een beroep op doen."

Zo'n 3000 mensen hebben bezwaar aangetekend tegen de boete. Tien van hen worden bijgestaan door advocaat Frank Janzing. Hij is van plan de rechter te wijzen op de foto's van het bewuste huwelijksfeest. "Grapperhaus zal dit niet bewust hebben gedaan, maar dat is juist heel typisch voor deze overtreding. Het is iets dat je makkelijk overkomt."

Grapperhaus
Update:
Grapperhaus betaalt symbolische boete aan goede doel

'Nog niet veel politieke actie vanuit oppositie'

Politiek commentator Frits Wester: "Grapperhaus heeft de pech nu net de minister van Justitie te zijn die de afgelopen tijd hele stevige woorden heeft gebruikt in de richting van mensen die zich niet aan de anderhalve meter hielden. Het is vooralsnog aan de minister zelf of hij ook zonder die krachttermen , die hij nu echt niet meer kan gebruiken, geloofwaardig en daadkrachtig zijn functie kan blijven uitoefenen."Ook in de wetenschap dat heel veel mensen nu al dan niet lacherig naar de minister zullen verwijzen als ze zelf een handhaver op hun dak krijgen."

"Ook de voorzitters van de Veiligheidsraden zullen niet blij zijn met het verkeerde voorbeeld dat van de bruiloft van de minister is uitgegaan. Ik zie behalve veel snerende opmerkingen vanuit de oppositie nog niet veel politieke actie richting de minister ontstaan om dat iedereen weet dat de heksenjacht dan echt geopend is op iedere politicus die zijn of haar mond opendoet."

"Maar de situatie kan ook weer zo veranderen als er meer beelden opduiken. Wat dat betreft kan de politiek meedogenloos zijn, ook voor een bruidegom."

Voor het begin van de ministerraad zei Grapperhaus vanochtend dat Nederland heeft kunnen zien 'dat ik echt mijn best heb gedaan aan de regels te voldoen'. Dat het niet helemaal is gelukt, spijt hem.

Ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid), die het huwelijk voltrok, vindt dat Grapperhaus nog geloofwaardig is. "Alle maatregelen zijn genomen om te zorgen dat de anderhalve meter afstand gehouden kon worden." Het is volgens haar ook 'lastig' om het de hele tijd goed te laten gaan.

Voor vicepremier en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is met de spijtbetuiging van zijn partijgenoot Grapperhaus de zaak afgedaan. "Ferd is zeer geloofwaardig."

Rutte reageert op bruiloft Grapperhaus

03:28
"Daar is iets fout gegaan", reageerde premier Mark Rutte tegen RTL Boulevard-verslaggever Dries Roelvink.