Hogere temperaturen

Is de herfst al begonnen? 'Mogelijk komt er nog een mooie nazomer'

28 augustus 2020 13:18
Een familie aan het barbecuen. Beeld © iStock

De wind klapt tegen de ramen, de regenjas mag weer uit de kast en de storm houdt ons wakker. De afgelopen dagen was de zon ver te zoeken. Is de herfst echt al begonnen, of krijgen we misschien nog een mooie nazomer? "Eind volgende week krijgen we mogelijk weer wat hogere temperaturen."

Zomerstorm Francis raasde door de straten, met windstoten tot 100 kilometer per uur. Dit leidde tot omgewaaide bomen en rondvliegende tenten. Ook de komende dagen wordt er heftig weer verwacht, maar vanaf eind volgende week gloort er licht aan de horizon.

"Vanmiddag en vanavond kunnen we in heel het land grote onweersbuien verwachten", zegt Marc de Jong van Buienradar. Ook verwacht hij een wisselvallig weekend. "Morgen zijn er vooral onweersbuien langs de kust en zondag zijn er verspreid over het land buien, zonder onweer. Het blijft fris, een graad of 18." 

Actuele buienradar:

 

'Het zou nazomerweer kunnen worden'

Maar, in de loop van de week wordt het warmer. "De eerste dagen van de week is het droog en aanvankelijk nog fris. Maar vanaf donderdag stijgt de temperatuur en komen we op 22 á 23 graden uit", zegt De Jong. Zoals de weermodellen het nu berekenen, komt er mooi weer aan, zegt hij.

"Volgend weekend zou het wel eens nazomerweer kunnen worden. Met in het weekend van 5 en 6 september 22 á 23 graden en 9 uur zon." De meteoroloog zegt wel dat het weekend nog ver weg is, dus dat in de verwachting nog wat onzekerheid kan zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zomerstorm Francis raast door de straten: 'Windstoten tot 100 kilometer per uur'

De signalen dat er een nazomer aankomt, vindt De Jong niet verrassend. "We hebben vaak in september mooie periodes, zelfs tot het eind van de maand."

Het is een periode waarin mensen buiten zijn. "Ze gaan de natuur in of steken voor een laatste keer de barbecue aan." Al koelt het 's avonds wel eerder af en wordt het sneller donker. "Daar moet je dan wel rekening mee houden."

Storm trekt over Nederland: vrouw onder boom in Den Haag

Twee dagen geleden zorgde de zomerstorm voor veel overlast. In Den Haag raakte een vrouw lichtgewond toen ze onder een boom terecht kwam.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boom waaide tijdens zomerstorm op Ada: 'Zonder dat hekje was ik dood geweest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore