Celstraf in Thailand

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven verlaat vandaag gevangenis

28 augustus 2020 04:26 Aangepast: 28 augustus 2020 08:39
Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta. Beeld © RTL Nieuws

De voormalige coffeeshopeigenaar Johan van Laarhoven komt vandaag vrij na zes jaar gevangenisstraf, waarvan hij 5,5 jaar doorbracht in een Thaise cel. De 59-jarige Van Laarhoven zat vast voor witwassen.

Sinds begin dit jaar zit Van Laarhoven vast in de gevangenis in Vught. Na een bezoek van minister Grapperhaus (Justitie) werd hij in januari uitgeleverd door Thailand. 

De oprichter van coffeeshopketen The Grass Company wordt vandaag vervroegd vrijgelaten, maar zal nog wel een enkelband moeten dragen. Ook moet hij een werkstraf uitvoeren. Zijn Thaise vrouw Tukta, die ook vastzat, werd in juli al voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis in Thailand.

Thailand

Van Laarhoven werd in 2015 in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 jaar, waarvan hij er netto twintig moest uitzitten. Naar Nederlandse maatstaven is dat tien jaar en acht maanden, waardoor Van Laarhoven in augustus volgend jaar in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-coffeeshopbaas Van Laarhoven mag cel verlaten met enkelband

De zaak rond Van Laarhoven begon in 2014 toen het Nederlandse Openbaar Ministerie onderzoek deed naar The Grass Company. Eerst diende Nederland een rechtshulpverzoek in aan Thailand, later werd het land met een brief aangespoord om een strafzaak te openen tegen Van Laarhoven en daarbij geen middel te schuwen. 

Arrestatie en straf

De oud-coffeeshophouder werd gearresteerd en kreeg aanvankelijk een gevangenisstraf van 103 jaar van de Thai, die de strijd tegen drugs net daarvoor flink hadden opgevoerd en bij de veroordeling geen rekening hielden met het feit dat het verkopen van softdrugs in Nederland niet illegaal is. Zijn vrouw Tukta kreeg twaalf jaar cel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Van Laarhoven in de cel belandde: ruim vijf jaar in de hel van Bangkok

In Thailand verbleef Van Laarhoven in een cel onder erbarmelijke omstandigheden en werd hij meermaals ziek. Vorig jaar stuurde hij het ministerie nog een smeekbrief. "Ik leef met dertien andere mannen in een cel van 11 vierkante meter. We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte." 

Onzorgvuldig gehandeld

In de Tweede Kamer leidde de zaak tot vragen over de rol van Nederland in de arrestatie van Van Laarhoven. Vooral D66 maakte zich sterk voor hem. Vorig jaar veroordeelde de Nationale Ombudsman de aanpak van Nederland in de zaak. Verschillende overheidsinstanties hadden onzorgvuldig gehandeld, klonk het. Ook zou bekend zijn geweest welke straf Van Laarhoven in Thailand boven het hoofd hing. 

Uiteindelijk reisde minister Grapperhaus vorig jaar naar Thailand om te pleiten voor uitlevering aan Nederland. Begin dit jaar werd bekend dat Van Laarhoven naar Nederland mocht komen. In januari keerde hij terug. Het afgelopen halfjaar zat hij in de gevangenis in Vught.  

Eerder deze week werd hij voor het eerst ondervraagd door het Nederlandse OM. Het grootschalig onderzoek naar de witwaspraktijken nadert afronding.  

Johan van Laarhoven: vijf jaar in 'de hel van Bangkok'

Van Laarhoven zat ruim vijf jaar in een Thaise cel voor witwassen. Hij kreeg een celstraf van meer dan 100 jaar opgelegd in Thailand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore