Ga naar de inhoud
Consumentenbond

Geen kwark maar yoghurt? 'Stappen tegen bedrog op verpakkingen'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Veel fabrikanten van voedingsmiddelen nemen het niet zo nauw met de waarheid en zetten nog steeds aansprekende afbeeldingen en kreten op verpakkingen die nergens op slaan. Wie juiste informatie wil over de ingrediënten en de voedingswaarde moet de kleine lettertjes op de achterkant lezen.

Volgens de Consumentenbond, die onderzoek deed naar de verpakkingen, is het dweilen met de kraan open. De bond wil een einde maken aan de praktijk en roept te overheid op om "serieuze stappen te nemen om dit bedrog te stoppen". 

Geen kwark, maar yoghurt

"Veel mensen baseren hun keuze voor een bepaald product op de voorkant van de verpakking. Dan kom je vaak bedrogen uit", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. "Zuivelmerk Almhof bijvoorbeeld verdraait de boel. Het verkoopt kwark waar pas op de achterkant van de verpakking te lezen valt dat het deels yoghurt is."

Reclame
Lees ook:
Reclame over melkkoeien misleidend, moet worden aangepast

"Bij Italiaanse Pangasiusfilet van supermarkt Jumbo springt vooral de aanprijzing 'verse vis - vismarkt' in het oog op de voorkant van het bakje. Maar deze Pangasius komt uit Vietnam, is ingevroren geweest en al minstens een maand oud. Dat de vis ontdooid is staat alleen op de achterkant."

'Nederland kan voortouw nemen'

De bond wil dat, liefst in Europees verband, opgetreden wordt tegen misleidende teksten op verpakkingen. "Maar Nederland kan hierin wel het voortouw nemen", zegt Molenaar. "Als er een afbeelding van een gezond product op staat, bijvoorbeeld fruit, dan moet dat er ook echt inzitten."

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal klachten reclames, meeste over tv-reclame met seksuele lading
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.