Zomerstorm Francis

Boom waaide tijdens zomerstorm op Ada: 'Zonder dat hekje was ik dood geweest'

27 augustus 2020 17:57 Aangepast: 27 augustus 2020 18:52
Ada en de boom waar ze onder terecht was gekomen.

Toen Ada (51) dinsdagavond na een bezoekje aan het strand door Den Haag terug naar huis liep, viel door de wind een enorme boom bovenop haar. Ada overleefde het, maar kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Zomerstorm Francis bezorgde haar een verbrijzelde voet en gebroken ruggenwervel. "Ik ben keihard gaan gillen: help ons, help ons."

Het is dinsdagavond als Ada Janssen van Raay en een vriendin teruglopen van het strand bij Kijkduin, waar ze bij een strandtent iets hebben gedronken. "We waren gaan lopen omdat het zo waaide. De storm was nog niet op z'n ergst, het was nog code geel."

De twee lopen aan de linkerkant van de Laan van Meerdervoort, als ze de hoek omslaan en totaal worden verrast. "We voelden een windvlaag en in een keer lag er een boom op ons. We hadden verder niets gehoord. Mijn voet lag dubbel geklapt onder me en mijn rug voelde niet goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wendy en Rik sneller dan ambulance: twee vrouwen gered in Den Haag

Ze vrezen dat niemand weet dat ze onder de boom liggen. Daarbij zijn ze niet echt goed te zien, want de boom staat vol in blad.  "Daarom ben ik gaan gillen, gillen, gillen", zegt Ada vanuit het ziekenhuis tegen RTL Nieuws. "Ik ben keihard gaan gillen: help ons, help ons."

Veel pijn

Dat werkt: voorbijgangers en buurtbewoners snellen te hulp. "Ze begonnen aan me te trekken, maar omdat ik veel pijn had ben ik zelf voorzichtig onder de takken vandaan geklommen."

Ada vergaat van de pijn. Haar vriendin heeft nagenoeg niets. Terwijl ze op een ambulance wacht, zegt een omwonende tegen Ada dat ze aangifte moet doen vanwege de gevaarlijke boom. "Ik lag daar en die vrouw zegt dat ze al heel vaak hebben geklaagd bij de woningbouwvereniging over de gevaarlijke boom."

"De boom kwam van de linkerkant. Het was maar goed dat er een hekje stond, anders was ik er niet meer geweest. Dan was ie finaal op ons terechtgekomen. Door het hekje werd de val gebroken en kwam ie niet in een keer op ons terecht."

Revalideren

In het ziekenhuis blijkt dat Ada haar rugwervel heeft gebroken en dat haar voet verbrijzeld is. "Ik ben net geopereerd. Morgen of overmorgen ga ik naar de revalidatiekliniek. Ik mag mijn voet sowieso een maand niet gebruiken."

Ada die nog weken moet revalideren, is in het dagelijks leven juf in het basisonderwijs. "Maandag zou ik eigenlijk weer voor het eerst voor de klas moeten staan. Dat gaat nu niet door. Hopelijk komt het ooit nog goed."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore