Niet installeerbaar

Nieuwe seizoen Fortnite niet speelbaar op iOS en Mac: 'Tranen stroomden over z'n wangen'

28 augustus 2020 17:13 Aangepast: 28 augustus 2020 19:53
Ruben (6) is groot fan van het spel Fortnite.

Een conflict tussen techgiganten Epic en Apple zorgt ervoor dat het populaire spel Fortnite niet meer te downloaden is op iOS en Mac. Gamers in de hele wereld worden hierdoor gedupeerd. Toen de 6-jarige Ruben het nieuws hoorde 'zakte hij helemaal door z'n knieën', vertelt zijn moeder.

Het nieuwe seizoen van Fortnite kwam gisteren uit. Iets waar fans naar uitkijken. Vele duizenden spelers zien daar niets van.  

Ruben (6) is zo'n fanatieke speler. "Als hij speelt is het spanning en sensatie. Vol overgave speelt hij het spel", zegt zijn moeder. Toen het nieuws kwam dat het nieuwe seizoen van Fortnite definitief niet gespeeld kan worden op zowel iOS als de Mac, sloeg dat in als een bom. "Hij zakte helemaal door z'n knieën heen en de tranen rolden over z'n wangen."

Ruben heeft alles van Fortnite, ook kleding. Ruben heeft alles van Fortnite, ook kleding.

"Hij heeft zelfs een eigen telefoon, speciaal om Fortnite en Pokemon op te spelen", zegt Rubens moeder. 

'Altijd zo gezellig met vrienden'

Een andere liefhebber van het spel, Manex (14), baalt enorm het spel niet meer te kunnen spelen. "Het was altijd zo gezellig met vrienden. Nu helemaal in corona, mis ik het heel erg." Hij vindt dat de Apple Store dit 'heel oneerlijk' doet. "Hopelijk wordt er iets gedaan aan de machtspositie van Apple", zegt hij. 

'Fornite-spelers kunnen update niet installeren'

Fortnite-spelers kunnen op zowel iOS als Mac de nieuwste update voor de game niet installeren. De reden is dat Apple Fortnite alleen terug in de App store laat, als maker Epic zijn eigen betaalmogelijkheid uit de app verwijdert. Maar uit principe doet Epic niet mee aan deze constructie. Het bedrijf noemt het 'een uitnodiging om samen te spannen in het behouden van Apples monopolie op in-app-aankopen'. 

Apple heeft de mogelijkheid tot updaten van Fortnite geblokkeerd, zegt Epic. De update is nodig om het nieuwe vierde seizoen van het tweede hoofdstuk te spelen.

Spelers kunnen Fortnite wel blijven spelen, maar blijven haken in seizoen 3.

Game-expert Harry Hol vindt de strijd rondom het spel Fortnite vooral vervelend voor de spelers zelf. "Door een ruzie tussen twee techgiganten, kan jij in Nederland geen Fortnite spelen. Dat is niet best", zegt hij.

'Fortnite betekent veel voor spelers'

En dat terwijl het spel veel betekent voor zowel jong als oud. "Kinderen en volwassenen vinden het spelletje heel leuk. Ook is Fortnite een groot onderdeel geworden van het sociale leven. Mensen die samenspelen delen ervaringen met elkaar. Je kan het zien als een voortzetting van het gesprek op het schoolplein. Er zit een hele gemeenschap omheen", zegt Hol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw seizoen Fortnite definitief niet te spelen op iOS en Mac

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore