Vooral ouderen

Ruim 650 mensen meer overleden tijdens hittegolf: bekijk de kaart

27 augustus 2020 23:58 Aangepast: 28 augustus 2020 07:40
Vooral ouderen hadden het zwaar tijdens de tropische hitte. Beeld © ANP

Tijdens de hittegolf eerder deze maand zijn ruim 650 mensen meer overleden dan normaal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder maakte het CBS al bekend dat in de week van de hittegolf ruim 400 mensen meer dan normaal stierven. Nu blijkt ook in de week ná de hitte de sterfte nog verhoogd te zijn.

Opvallend genoeg was de oversterfte kleiner in de gebieden waar begin dit jaar juist veel mensen overleden aan het coronavirus, meldt het CBS.

Mogelijk komt dat doordat in beide gevallen vooral ouderen kwetsbaar zijn. Op die plekken zijn veel ouderen dus al eerder overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Bekijk de kaart

Druk op een gemeente voor meer informatie

Volgens de nieuwe cijfers was de oversterfte ongeveer 500 in de week van de hittegolf en nog ruim 150 in de week erna. In totaal overleden er dus ruim 650 mensen meer dan normaal in deze tijd van het jaar.

Ouderen

Vooral ouderen en bewoners van verzorg- en verpleeghuizen kwamen vaak te overlijden door de hitte. In week 33, van 10 t/m 16 augustus, overleden verpleeghuisbewoners een derde vaker dan normaal.

In Nederland als geheel was het aantal doden in die week 19 procent hoger dan normaal. Ook in week 34, toen de hittegolf alweer voorbij was, stierven er nog relatief veel mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wen er maar aan: die hittegolven blijven komen

Niet door corona

Uit de cijfers blijkt de afgelopen weken geen grote oversterfte door het coronavirus. In dezelfde twee weken zijn in totaal 47 mensen overleden aan het virus. De verhoogde sterfte tijdens de hittegolf is dus bijna volledig toe te schrijven aan de hogere temperaturen, zegt het CBS.

Eerder dit jaar was er wel een grote oversterfte te zien als gevolg van de corona-uitbraak. In de eerste elf weken van de epidemie, overleden er elke week ruim 900 mensen meer dan normaal. 

Oversterfte per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore