Repatriëring in volle gang

Reisorganisaties druk met terughalen reizigers uit Spanje door code oranje

27 augustus 2020 15:55 Aangepast: 27 augustus 2020 16:03
Een rij teruggekeerde reizigers voor de coronateststraat op Schiphol. Beeld © ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Reisorganisaties zijn razend druk met het repatriëren van reizigers uit Spanje en de Canarische eilanden. Reisorganisatie TUI heeft grofweg de helft van de 4000 reizigers die in Spanje zaten al teruggehaald. De meeste van deze toeristen zaten op de Canarische eilanden.

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft maandag voor deze gebieden code oranje afgekondigd. Dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Ook reisorganisatie Corondon had 1296 reizigers die veelal in Zuid Spanje en op de Canarische eilanden zaten. Volgens een woordvoerder van Corendon hebben vijftig mensen aangegeven dat ze meteen terug wilden naar Nederland. "Dat zijn we nu aan het regelen. De rest van de reizigers gaat terug met hun reguliere vlucht."

Gran Canaria 

De meeste reizigers die TUI vandaag nog in Spanje heeft zitten, 1100 op het Canarische eiland Gran Canaria, worden zoveel mogelijk teruggehaald op al geplande vluchten. Petra Kok van TUI: "Wij geven voor alle pakketreizen de garantie dat je terug naar Nederland gehaald wordt, maar het merendeel van de mensen was niet heel blij dat ze terug moesten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisadvies aangescherpt: heel Spanje en delen van Frankrijk op oranje

TUI adviseert iedereen om deze week terug te vliegen. "De mensen die na 1 september zouden vliegen, krijgen de mogelijkheid om terug te vliegen op een van de vluchten vóór 1 september. Op de datum 1 september vervalt de dekking van de reisverzekering."

Ook volgens Verzekeraar De Europeesche, de grootste reisverzekeraar in deze branche, stelt dat reizigers na 1 september niet verzekerd zijn voor corona-gerelateerde klachten. "De reisverzekering geeft dan geen dekking. Klanten zijn wel verzekerd voor eventuele niet corona-gerelateerde schade die zij oplopen." Mensen die besluiten toch te willen blijven na 1 september moeten zelf een ticket voor de terugreis kopen. 

Weinig vakantiemogelijkheden 

Doordat veel gebieden met code oranje worden aangemerkt blijven er nog maar een paar landen over waar vakanties mogelijk zijn, zegt Petra Kok van TUI. "Je kunt nog naar Portugal. Daar zijn geen restricties. Alleen voor een klein gebiedje rondom de hoofdstad geldt code oranje. Andere mogelijke bestemmingen op dit moment zijn Griekenland en Curaçao, maar in die landen moet je met een coronatest kunnen aantonen dat je niet besmet bent. Met nu ook heel Spanje op slot en een consument die nu geen reis meer boekt, wordt het heel moeilijk voor de hele reisbranche."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore