Concurreren met luchtvaart

Treinreizigers vanaf 2024 halfuur sneller in Berlijn en Brussel

27 augustus 2020 07:20 Aangepast: 27 augustus 2020 08:25
Een halfuur eerder in het centrum van Berlijn, dat zou in 2024 mogelijk moeten zijn. Beeld © ANP

Over vier jaar ben je per trein een halfuur eerder in Berlijn en Brussel dan nu het geval is. De NS gaat aanpassingen doorvoeren om dat voor elkaar te krijgen. Zo hoopt het vervoersbedrijf een grotere concurrent te worden voor de luchtvaart.

De reis van Brussel naar Amsterdam duurt nu nog 2 uur en 52 minuten. Vanaf 2024 gaat daar een halfuur vanaf als nieuwe treinen een deel van het traject op een topsnelheid van 200 kilometer per uur kunnen rijden.

Vernieuwing sporen

Door vernieuwing van de sporen rondom Amsterdam Centraal, verhuist de Intercity Brussel bovendien naar station Amsterdam Zuid, met een snellere aansluiting op de hogesnelheidslijn.

De tijdwinst naar Berlijn wordt mogelijk door een combinatie van een betere dienstregeling in Nederland en Duitsland, het vervallen van de locomotiefwissel bij de grens en het overslaan van enkele Duitse stations.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vanaf eind oktober directe trein van Nederland naar Londen

De NS maakte maandag al bekend dat er een rechtstreekse treinverbinding met Londen komt en dat overstappen in Brussel niet meer nodig is. 

Vervuilend weg- en vliegverkeer

Volgens Marjan Rintel, president-directeur van de NS, moet de NS deze coronacrisisperiode 'benutten om reizigersstromen duurzaam te verleggen van vervuilend weg- en vliegverkeer naar de trein'.

"Dat doen we ook met de start van de rechtstreekse verbinding naar Londen dit najaar en de nachttrein naar München, Innsbruck en Wenen in december."

Zij nemen gewoon de trein naar hun werk: 'We moeten aanwezig zijn'

Het kabinet riep begin maart op om vooral thuis te werken. Maar voor niet iedereen bleek dat mogelijk. Op Utrecht Centraal was het wel rustiger dan normaal, maar er waren nog genoeg mensen op weg naar hun werk. "Het is overmacht. We moeten aanwezig zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore