In de eerste drie maanden van dit jaar meldden zich maar 3700 nieuwe werknemers in de jeugdzorg, ten opzichte van 5300 in het eerste kwartaal van 2019. Het gaat om een daling van 30 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het verzuim liep met 2,5 procent op ten opzichte van een jaar geleden, maar vooral het gebrek aan instroom baart vakbond FNV zorgen. "Het is geen vijf voor twaalf, maar half één", zegt bestuurder Maaike van der Aar in De Telegraaf. "Als we zo doormodderen, gaat de jeugdzorg kapot."
Versnippering
Volgens haar is er te veel werk voor te weinig werknemers en zouden jeugdzorgers te veel tijd kwijt zijn aan onnodige administratieve klussen. Ook zouden te veel partijen zich bemoeien met de jeugdzorg, zegt Van der Aar. "Er zijn heel veel bedrijven die zich met jeugdzorg bezighouden. Wij zijn tegen die versnippering en tegen de concurrentie."
Verder zouden jeugdzorgers onderbetaald zijn en hebben ze te weinig inspraak in het te voeren beleid. Volgens de FNV zou het allemaal leiden tot een verlaagd animo bij werknemers.

Eind vorig jaar kwam het kabinet in actie na een vernietigend rapport van de Inspecties Gezondheidszorg en Veiligheid. In 2015 werd bepaald dat gemeenten verantwoordelijk worden voor jeugdzorg, maar die decentralisatie zou juist voor grote problemen zoals lange wachtlijsten hebben gezorgd.
Samenwerken gemeenten
Het kabinet besloot in het vervolg te gaan bepalen welke zorg voor rekening van de gemeente blijft en welke wordt overgenomen door de regio. Gemeenten moeten daarbij in sommige gevallen gaan samenwerken. "Daarin geloof ik niet, elke wethouder heeft zijn eigen coalitieakkoord om rekening mee te houden", zegt Van der Aar. "Ook wordt er dan alwéér een bestuurslaag toegevoegd."
Komende dinsdag organiseert de vakbond een manifestatie in Den Haag om de problemen in de jeugdzorg aan te kaarten.


Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.