90.000 euro

Meer steun voor cultuursector en hogere tegemoetkoming vaste lasten ondernemers

26 augustus 2020 20:22 Aangepast: 26 augustus 2020 20:26
Winkelstraat in het centrum van Den Bosch, in mei 2020. Beeld © ANP

Het coronasteunpakket voor ondernemers wordt langzaam versoberd. Daarover zijn de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eens, melden ingewijden aan RTL Nieuws. Ondernemers die veel verlies lijden, krijgen wel meer steun om hun vaste lasten te betalen en ook de cultuursector krijgt extra geld.

Betrokkenen vertellen dat de maximale steun voor vaste lasten van ondernemers die minstens 50 procent omzetverlies lijden, omhoog gaat van 50.000 naar 90.000 euro. En ook de steun voor de cultuursector wordt verlengd. Daarvoor is 365 miljoen euro uitgetrokken. Omdat de cultuursector ook profiteert van andere steunmaatregelen, krijgt de sector in totaal zo'n 700 miljoen.

Loonkosten bedrijven

De loonkostensteun voor bedrijven daalt wel. Nu kunnen bedrijven die getroffen worden door de crisis nog 90 procent van hun loonkosten declareren bij het Rijk, dat wordt 60 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derde steunpakket economie wordt kleiner, maar gaat langer duren

Zzp'ers die een bepaald bedrag aan eigen geld hebben, zullen niet meer voor steun in aanmerking komen. Het nieuwe pakket zal op 1 oktober ingaan en tot de zomer van volgend jaar van kracht zijn.

Banken bereiden zich voor op coronaklap

Als de overheidssteun ophoudt, wordt duidelijk welke bedrijven op eigen kracht de coronacrisis aankunnen. Banken zijn niet optimistisch. Ze reserveren miljarden om de klappen op te vangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore