Ga naar de inhoud
Nederlands onderzoek

Sporthorloge nieuw wapen tegen corona: wearable vertelt wie ziek is

Amerikaanse metrochauffeur werkt mee aan een onderzoek van Fitbit naar corona Beeld © AP

Een fitnesstracker of slim horloge om je pols kan zomaar een nieuw wapen worden in de strijd tegen coronavirus. Mogelijk kan zo'n armband je dagen voordat je klachten hebt vertellen dat je besmet bent met het coronavirus. Techreuzen als Apple en Fitbit doen hard hun best om dit mogelijk te maken, maar ze hebben stevige concurrentie uit Utrecht.

De meeste mensen gebruiken wearables als de Apple Watch of Fitbit om stappen te tellen en hartslag te meten, maar door het coronavirus krijgen dit soort apparaten ineens een heel andere toepassing. Apple doet samen met een Amerikaanse universiteit onderzoek naar detectie van corona en gisteren meldde Fitbit hun eerste onderzoeksresultaten op dit gebied.

Met een nieuw algoritme is het Fitbit gelukt om bij de helft van hun gebruikers met covid-19 een dag voordat ze klachten kregen het virus te herkennen. Op dit moment probeert het bedrijf de nauwkeurigheid omhoog te krijgen, en mogelijk willen ze het dan aan hun gebruikers gaan aanbieden.

'Fitbit
Lees ook:
'Fitbit herkent helft coronagevallen al voor symptomen'

Arts en microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis is enthousiast over het feit dat grote techbedrijven hun kennis inzetten om de pandemie onder controle te krijgen. Wel denkt hij dat ze niet genoeg data hebben om écht nauwkeurig te zijn.

Dat maakt het bijvoorbeeld moeilijk om te voorspellen of iets het coronavirus of bijvoorbeeld een griepvirus is. "Het is niet de beste tool, maar wel ontzettend nuttig", zegt hij. "En als iedereen met de griep thuis blijft voorkom je ook verspreiding."

Duitsers testen hoe ze veilig concert kunnen bezoeken in coronatijd

01:21
Met 1500 vrijwillers testen Duitse onderzoekers of hoe we coronaproof een concert kunnen bezoeken.

Nauwkeuriger meten

Maar niet alleen grote internationale techbedrijven houden zich hiermee bezig, op het UMC Utrecht wordt ook hard gewerkt aan een wearable die het coronavirus kan opmerken. Waar Fitbit vooral je hartslag meet, werken ze in Utrecht aan een armband die veel meer dingen kan meten. Zo hopen ze het een stuk nauwkeuriger te krijgen dan de techbedrijven.

"Wij proberen alle variabelen te krijgen die voor covid belangrijk zijn", zegt Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie in het UMC Utrecht. "Lichaamstemperatuur is natuurlijk heel belangrijk, maar ook ademfrequentie, hartfrequentie, huidvochtigheid en adembeweging zoals kuchen, dat zou het allemaal moeten kunnen detecteren."

Artikel
Lees ook:
Artikel over burn-out herroepen

Voor zijn onderzoek gebruikt Gobbee een wearable die normaal gebruikt wordt om bij vrouwen te meten wanneer ze vruchtbaar zijn. Met een subsidie van 10 miljoen euro vanuit de EU, bouwen ze dit nu om tot een coronadetector.

Beter dan een mens

Inmiddels werkt een team van 40 man aan het apparaat, dat binnenkort op 20.000 mensen getest zal worden. Nog eens 10.000 mensen zullen ter controle worden gevolgd. "De bedoeling is dat armbandje het beter doet dan een mens", zegt Gobbee.

"Als het armbandje pas merkt dat je corona hebt als jij ook klachten krijgt, is het niet interessant. We willen het dagen eerder kunnen opmerken." Dat is de periode waarin mensen niet weten dat ze ziek zijn, maar wel besmettelijk zijn.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Maar lopen we straks dan allemaal met zo'n armband om? Gobbee denkt niet dat het zover komt, maar dat het vooral gericht kan worden ingezet. "Ik zou in eerste instantie denken aan hoogrisicogroepen, dus mensen die extra risico's lopen als het laat ontdekt wordt. Maar ook aan mensen die in de zorg werken."

Gobbee krijgt nu al veel berichten van mensen die in de zorg werken met de vraag wanneer ze het kunnen gebruiken. "Ik denk niet dat heel Nederland straks een armbandje draagt, maar echt de groep waar meeste winst te behalen valt. Dus de mensen bij wie de risico's het grootst zijn of mensen die op een plek werken waar het risico voor anderen groot is."

Geen griep

Op 1 november begint de eerste grote test, en Gobbee hoopt met de kennis die ze verzamelen de wearable steeds nauwkeuriger te laten werken. "Het verschil tussen klachten van corona en griep is soms maar heel subtiel, dat is nu eenmaal zo. Maar naar mate we meer gegevens hebben, hopen we steeds meer die verschillen te kunnen ontrafelen."

Smartwatch
Luister ook:
Smartwatch als corona-voorspeller?