Ga naar de inhoud
Flink schrikken

Maarten heeft, net als Daley Blind, een inwendige defibrillator: 'Alsof bliksem inslaat'

Zo'n soort inwendige defibrillator werd bij Maarten geplaatst. Beeld © Marc de Haan

Voetballer Daley Blind dook gisteravond plotseling naar de grond. Met zijn linkerhand in de lucht en zijn rechterhand op zijn hart was het flink schrikken voor spelers, kijkers en niet in de laatste plaats voor de Ajacied zelf. De defibrillator van Blind ging af. "Je stort echt neer", vertelt Maarten Over de Vest, die het zelf ooit meemaakte. "Je krijgt een gigantische klap."

De defibrillator van Blind ging af tijdens een oefenduel tussen Ajax en Hertha BSC. Op beelden is te zien hoe Blind neervalt, terwijl er geen bal of tegenspeler in de buurt is.

Blind ging vorig jaar december tijdens een duel met Valencia ook al naar de grond, zonder dat er iemand bij hem in de buurt was. Onderzoek wees toen uit dat hij met een ontstoken hartspier kampte. Half februari keerde hij terug op het voetbalveld.

De Ajacied heeft een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD). Maarten Over de Vest heeft er ook zo een. "Bij mij zit hij onder de huid, tegen mijn ribben aan", zegt hij. Bij anderen zit-ie vaak achter het sleutelbeen.

'Je schrikt je helemaal kapot'

Maarten heeft een aangeboren hartafwijking. Hij zakte een keer in de kroeg in elkaar: hartstilstand. Toevallig was er een arts in de buurt, anders had hij het niet overleefd. Nu heeft Maarten een kastje dat ingrijpt als z'n hart ermee stopt. Dat gebeurde al twee keer. Een nare ervaring.

"De eerste keer, dat is bijna niet voor te stellen", zegt de Rotterdammer. "Alsof de bliksem inslaat. De schok komt van binnenuit. Het is een combinatie van een gigantische klap én dat je helemaal kapot schrikt. Beeld je in dat je schrikt, maar dan maal tien."

Je hebt geen tijd om te beseffen dat er iets mis is met je hart, vertelt Maarten. "Je wordt licht in je hoofd, maar nog voordat je dat doorhebt, gaat het apparaat al af. Het is niet zo dat je op de grond ligt en je die schok krijgt."

'Ik schreeuwde het uit'

Die eerste keer stond hij op de bus te wachten. "Ik herinner mij dat dat ik heel hard schreeuwde en dat mensen op mij afrenden. Echt, ik schreeuwde het uit. Die mensen probeerden mij te helpen, eentje legde mij in een stabiele zijligging - maar dat hoefde helemaal niet. De ambulance kwam gelukkig vrij snel."

Blind
Lees ook:
Blind uit het niets naar de grond in Johan Cruijff Arena

Zo'n schok kan per geval anders aanvoelen, vertelt arts David Smeekes, werkzaam bij de Hartstichting. Een deel van de mensen is bewusteloos als zo'n schok wordt gegeven, die merken er weinig van. "Als je in voorstadium zit, dan voel je die schok veel meer."

Twee draadjes

Daley Blind was duidelijk bij bewustzijn. Hij werd door de schok overvallen en viel direct op de grond. De arts legt uit: "Bij een ICD lopen er twee draadjes naar het hart. Die registreren continu het hartritme, 24 uur per dag. Als het hart sneller of langzamer gaat, kan sprake zijn van kamerfibrilleren."

De hartkamers wordt dan 'chaotisch geprikkeld', zegt de arts. Hierdoor trekken de hartspieren niet meer goed samen en kan er geen bloed meer worden rondgepompt. Het hart stopt. Alleen een elektrische schok kan het hart weer op gang brengen. Met een ICD in dit geval. "Dit gaat helemaal automatisch."

Of we ons zorgen moeten maken over Blind en zijn voetbalcarrière, daarvoor is het nog te vroeg. "In het ziekenhuis gaan ze eerst kijken of het apparaat zijn werk wel goed heeft gedaan", zegt Smeekes.

Zo ging dat ook bij Maarten. "Er komt een technicus langs en die leest het uit. Die kan de episode terugvinden. Ook een cardioloog kijkt ernaar. Die checkt of het apparaat terecht een schok heeft gegeven. Daarna word je op een klinische manier gerustgesteld. Dat de schok klopte, dat het begin was van een hartritmestoornis. Daarna zeggen ze: ga maar weer naar huis."

Over de medische toestand van Blind is het voorlopig gissen. De voetballer zal geschrokken zijn, net als Maarten. De mensen die dit overkomt, zijn vaak bang dat het snel weer gebeurt. "Dat het apparaat wekelijks afgaat hoor je eigenlijk nooit", zegt Smeekes van de Hartstichting. "Je hebt ook mensen met zo'n kastje die het nog nooit hebben meegemaakt. En het kan ook dat het één keer gebeurt en dat je daarna 20 jaar geen last meer hebt."

'De angst ebt weg'

"Ik was er heel erg van geschrokken", zegt Maarten. "Ik denk er nog wel eens aan. Dat het soms ontzettend onhandig zou zijn, als het gebeurt op de snelweg bijvoorbeeld. Maar die gedachtes druk je weg. En dan ebt angst ook weg. Ik leid nu een gewoon leven. Ik weet niet hoe dit voor een topsporter is. Als ik een voetballer was dan zou ik wel denken: shit is het nu klaar met me?"

Inmiddels is bekend geworden dat Blind de komende tijd niet meedoet aan de trainingen van Ajax. Hij wordt nader onderzocht en wacht de uitslagen van deze onderzoeken af voordat hij de training weer hervat.