Kijken naar situatie

'Nederland kan meer experimenteren met coronaregels'

26 augustus 2020 04:51 Aangepast: 26 augustus 2020 20:29
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Beeld © RTL

Nederland zou meer kunnen experimenteren met de maatregelen tegen het coronavirus, afhankelijk van de situatie en het aantal besmettingen op een bepaald moment. Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) bij Jinek.

"Als we met zijn allen willen dat dingen weer open gaan, dan zul je moeten experimenteren. Dan moet je bepaalde dingen durven", zegt Kuipers. "Afhankelijk van het moment en de plaats."

Gisteren werd bekend dat het aantal besmettingen in Nederland weer wat is gedaald. Afgelopen week zijn er volgens het RIVM 3588 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op Covid-19. Dat zijn 425 meldingen minder dan vorige week, terwijl meer mensen zich lieten testen.

Bekijk hier het gesprek met Kuipers: 

 

Een dergelijke afname zou volgens Kuipers aanleiding kunnen zijn om wat meer risico's te nemen. "In maart en april was gemiddeld landelijk een op de zestig personen geïnfecteerd. Dan is de kans dat je iemand bij een concert of in de trein tegenkomt heel groot. In juli was een op de 6000 mensen besmet. Dan kun je je wat meer veroorloven."

Voetbalstadion  

Kuipers noemt het voorbeeld van een voetbalstadion. "Als daar nu 5000 worden toegelaten en de besmettingen zijn laag, dan kun je bijvoorbeeld 7500 mensen gaan toelaten. Als je het maar goed weet te organiseren."

Aan het overbrengen van de boodschap kleeft een risico, beseft Kuipers. "Je vertelt mensen een boodschap die varieert in locatie en tijd", zegt de deskundige van het Erasmus MC. "Mensen zullen zich bijvoorbeeld afvragen waarom ze op de ene plek een mondkapje op moeten en op de andere plek niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: 'Mensen kunnen slecht inschatten of ze corona hebben'

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore