Code geel

Zomerstorm vandaag krachtigst tijdens ochtendspits

26 augustus 2020 04:07 Aangepast: 26 augustus 2020 09:08
In Den Haag belandde een vrouw onder een omgewaaide boom. Beeld © Marofer

De zomerstorm die sinds gisteravond door ons land raast zet voorlopig nog even door. Aan zee kunnen windstoten met een snelheid van 100 kilometer per uur voorkomen. Op verschillende plekken richtte de storm gisteravond en vannacht schade aan. Het KNMI kondigde een code geel af voor de kustprovincies.

De zomerstorm liet zich gisteravond rond 21.00 uur voor het eerst gelden in het westen van het land. In IJmuiden werden een uur lang windstoten van windkracht 9 gemeten, waarmee er officieel sprake was van een zomerstorm. In de nacht breidde de storm zich uit naar andere plekken van het land.

Klem onder boom

In Den Haag zorgde de harde wind voor een hachelijk moment toen een vrouw onder een omgewaaide boom belandde. Dat gebeurde rond 22.00 uur. De vrouw kwam klem te zitten en moest door omstanders worden bevrijd. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Haaglanden is ze met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.  

Storm trekt over Nederland: vrouw onder boom in Den Haag

De zomerstorm zorgde gisteravond en vannacht al voor veel overlast. In Den Haag raakte een vrouw lichtgewond toen ze onder een boom terecht kwam. De vrouw liep lichte verwondingen op en is naar het ziekenhuis gebracht.

Omgewaaide steigers

De veiligheidsregio had rond 23.45 uur ongeveer 35 meldingen van stormschade binnengekregen. In de meeste gevallen ging het om incidenten als omgewaaide bomen, steigers en loshangende gevelplaten.

Ook op andere plekken was er lichte schade. In Heerhugowaard viel een bouwsteiger om, meldde NH Nieuws. In Zierikzee waaide een boom om en die belandde daarbij op een woning. Niemand raakte gewond, volgens de PZC.

Ochtendspits 

Vandaag zal de wind naar verwachting rond de ochtendspits het krachtigst zijn. Automobilisten moeten daarmee rekening houden, zo waarschuwde Rijkswaterstaat al eerder. Het wordt afgeraden om met een aanhanger of caravan de weg op te gaan. 

Aan de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland kunnen vanochtend windstoten van 100 kilometer per uur voorkomen. Boven land gaat het waarschijnlijk iets minder tekeer. Daar zijn zware windstoten tot 75 kilometer per uur mogelijk. In de loop van de dag neemt de wind weer in kracht af.

Door de zomerstorm is er kans op omvallende bomen. Door de droogte is een aantal boomsoorten verzwakt waardoor deze makkelijker kunnen omvallen. Bovendien staan de loofbomen in deze tijd van het jaar nog vol in blad. "Daardoor vangen ze meer wind dan tijdens een herfststorm. Dat kan risico's met zich meebrengen", aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Jaar geleden

De laatste officiële zomerstorm was op 10 augustus vorig jaar. Op die dag bereikte de wind ook toen in IJmuiden een uur lang gemiddeld windkracht 9. Op die dag stortte ook het dak van het stadion van AZ in Alkmaar in.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore