100 km per uur

Zomerstorm Francis raast door de straten: 'Windstoten tot 100 kilometer per uur'

25 augustus 2020 22:53 Aangepast: 25 augustus 2020 23:15
Beeld © ANP

Storm Francis is in Nederland. Vanavond werd in IJmuiden een uur lang windkracht 9 gemeten. "Vannacht gaat het echt flink tekeer. Windkracht 9 aan de kust, met windstoten van soms wel 100 kilometer per uur", zegt Marc de Jong van Buienradar.

Heb je nog losse spullen in de tuin staan? Misschien is het goed om ze dan even op te ruimen en binnen te zetten, want storm Francis komt onze kant op.

De Jong waarschuwt mensen die met hun tentje op een camping aan de kust staan. "Dan is het goed om misschien wat extra scheerlijnen vast te zetten", zegt De Jong. Er is sprake van een zomerstorm als het een uur lang windkracht 9 is. Dat gebeurde vanavond in IJmuiden tussen 21.00 en 22.00 uur.

Bomen kunnen omvallen

Niet alleen mensen op de camping merken iets van de storm, zegt De Jong, ook mensen die gewoon thuis zijn zullen er wel wat van merken. Wat de situatie gevaarlijker maakt, is dat de bomen nog vol in het blad staan. Die pakken dus veel wind. Bomen met dood hout van binnen kunnen bij een flinke windstoot dan zomaar omvallen, denkt De Jong.

Het blijft ook best lang flink waaien. Vanavond is de wind dus best aanwezig, en die blijft tot morgenmiddag. "Daarna wordt het wel snel minder. Donderdag en vrijdag is het windkracht 4 aan de kust, in het binnenland wordt het niet meer dan windkracht 1."

Zonnetje?

Kan de weerman van Buienradar ons dan misschien nog blij maken met een zonnetje de komende dagen? Helaas. Het blijft koel, en soms valt er ook nog een bui op je hoofd.

ProRail: storingsploegen paraat voor calamiteiten door storm

Als de zomerstorm Francis voor calamiteiten zorgt op het spoor dan staan 'storingsploegen en incidentenbestrijders paraat om die zo snel mogelijk te verhelpen', meldt ProRail.

De spoorbeheerder meldt dat door de storm bomen of takken op het spoor kunnen komen of in bovenleidingen. Dit kan het treinverkeer storen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore