Na bezoek 'oranje' gebied

10 dagen quarantaine? 'Een illusie, we zijn opvallend slecht in regels opvolgen'

25 augustus 2020 17:02 Aangepast: 25 augustus 2020 17:04
Drive through-coronatest Beeld © AFP

Steeds meer vakantielanden kleuren oranje, zo ook Spanje. Wie terugkeert uit zo'n land wordt dringend geadviseerd 10 dagen in quarantaine te gaan, maar het is een illusie om te geloven dat veel mensen dat ook gaan doen. "Nederlanders zijn daarvoor te narcistisch en individualistisch ingesteld", zegt hoogleraar Jan Derksen.

De hoogleraar verwacht dat het overgrote deel van de mensen zich niet aan het dringende advies houdt om 10 dagen in quarantaine te gaan. "En van de mensen die het wel doen, doen de meesten het hooguit een paar dagen", zegt Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Of mensen geven er hun eigen invulling aan, als een soort tussenoplossing. Zoveel mogelijk thuisblijven, een klein boodschapje doen, en maar een paar mensen zien.

Slecht in naleven regels

Nederlanders zijn opvallend 'slecht in het naleven van regels', zegt Derksen. Hoe dat komt? "We zijn al veertig jaar lang vrijbuiters. Padvinders die graag ons eigen plan trekken. Veel meer dan bijvoorbeeld Amerikanen."

We laten ons onze vrijheid dus absoluut niet zomaar afpakken, zegt Derksen. "Dat gevoel van vrijheid is de afgelopen veertig jaar alleen maar gegroeid."

Regels opleggen werkt dus vrij beroerd. "Dat komt omdat we al lange tijd niet meer gewend zijn aan regels. We hebben ons bevrijd van systemen, en zaken als religie en ideologie zijn verdwenen in veel levens. We offeren onze vrijheid niet meer snel op voor iets."

Melanie kwam terug uit Turkije

Melanie Nolet snapt wel dat mensen niet dagenlang in quarantaine gaan. Ze zat zelf tien dagen zo goed als thuis en zag familie alleen op grote afstand, omdat ze terugkwam uit Turkije (oranje gebied).

"Ik heb 90 procent van de tijd thuis gezeten en de andere 10 procent was ik bij familie. Maar die zag ik op grote afstand en ik had een mondmasker op", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Veel minder streng

Melanie ziet dat veel mensen om haar heen veel minder streng zijn voor zichzelf. Quarantaine voegt ook weinig toe omdat de rest van de maatregelen veel te vrijblijvend zijn in Nederland, vindt ze.  

"In Turkije zijn de regels veel strenger. Nederland kan daar echt wat van leren. Verplicht bijvoorbeeld mondmaskers en voer meer controles uit. Als die maatregelen kloppen, dan kun je mensen makkelijker aan de quarantaine-regels houden en voegt het ook veel meer toe. Nu voelt 10 dagen thuiszitten overbodig en gaan mensen dat dus ook niet doen."

Melanie zat dagenlang zoveel mogelijk thuis. Melanie zat dagenlang zoveel mogelijk thuis.

Verkeerd mensbeeld

Ook hoogleraar Derksen vindt dat het kabinet anders moet handelen: "Het kabinet heeft een verkeerd mensbeeld en denkt veel te makkelijk over het opleggen van regels. En een zwalkend beleid, over bijvoorbeeld de mondkapjes, stimuleert mensen niet."

Het angstbeeld rond corona zou ook veel groter gemaakt moeten worden, denkt  Derksen. "Als we geen overvolle ic's meer zien of dramatische cijfers, zullen we onze vrijheid helemaal niet snel laten afnemen."

Irritaties

Dat leidt bij sommigen ook tot irritaties. Zo schrijft Erik op de Facebookpagina van RTL Nieuws: "Zo jammer dat mensen niet een jaartje kunnen opbrengen om niet op vakantie te gaan. En dan is er ook nog die vrijblijvende quarantaine van 10 dagen, wat niemand gaat doen. Veel te soft beleid van Rutte en co."

Quarantaine-advies- hoe zit dat precies?

  • Het dringende advies is bij terugkomst uit bijvoorbeeld een oranje land: blijf tien dagen thuis.
  • En dat betekent: blijf in je huis, tuin of balkon. Alleen als iemand in de zorg werkt, gelden soms andere voorwaarden. 
  • Het is dus een advies. Het idee om reizigers uit een risicogebied een quarantaineplicht op te leggen is voorlopig toekomstmuziek.
  • Daarvoor is geen juridische grondslag. 
  • Minister Hugo de Jonge onderzoekt wel of met aanvullende wetgeving de quarantaineplicht eenvoudiger kan worden opgelegd.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte blijft achter verplichte quarantaine staan, want 'het gaat niet goed'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore