Lange asielprocedures

Ali en Darya demonstreren: 'Het is zo belangrijk dat het leven door kan gaan'

25 augustus 2020 16:38 Aangepast: 25 augustus 2020 19:24

Ali (40) en Darya (35), beide afkomstig uit Iran, wachten al bijna twee jaar op de start van hun asielprocedure, heel erg lang vinden ze zelf. Bij het asielzoekerscentrum in Zutphen demonstreerden ze vandaag tegen de lange wachttijd en de onzekerheid die dat met zich meebrengt.

Ali Sanaee, de initiatiefnemer van de demonstratie, vluchtte in 2018 samen met zijn jongere zus naar Nederland.

'Herinneringen achtervolgen ons'

"We zijn gevlucht omdat ons leven in Iran in gevaar was. Toen we in Nederland een asielaanvraag deden werd er gezegd dat de procedure zes maanden later zou beginnen. Ondertussen zitten we al bijna twee jaar in onzekerheid. We zijn in Nederland gekomen om het gevaar achter ons te laten, maar in het asielzoekerscentrum (azc) worden we continu herinnerd aan ons verleden. Deze herinneringen blijven ons achtervolgen."   

Voor de zus van Ali, die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, is het extra zwaar. "De arts zei ons dat ze in een kalme en stressvrije situatie zou moeten wonen. Omdat wij in een gedeelde woning wonen, samen met mensen met verschillende achtergronden en met kinderen, werkte de therapie niet goed. Die moesten we voorlopig opschorten." 

Ali en zijn zus demonstreren bij het azc in Zutphen Ali en zijn zus demonstreren bij het azc in Zutphen

Ondanks alles is Ali positief over Nederland. "De mensen in Nederland zijn vriendelijk", vertelt hij. "We hebben goede ervaringen met VluchtelingenWerk en het COA. We voelen ons geaccepteerd door de bijzonder lieve Zutphenaren en Nederlanders." 

Hij vervolgt: "Maar door de lange wachttijden bij de IND kunnen we geen leven opbouwen. In de tijd dat we hier wonen hebben we bijna tweehonderd andere vluchtelingen ontmoet, afkomstig uit Iran, maar bijna niemand heeft nog een eerste gesprek gehad." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Oorlogsvluchteling welkom voor ruime meerderheid Nederlanders'

Niet alleen Iraanse vluchtelingen moeten lang wachten op de start van de procedure. "De meeste bewoners in het azc leven in onzekerheid. Dit duurt soms wel twee jaar, zonder afspraak of reactie van het IND. We weten niet zeker of we hier mogen blijven of niet. Dat zorgt vaak voor psychologische problemen en depressies", ligt Darya Pourtavakol toe.  

"Het gaat over mensen die gestudeerd hebben, getalenteerd zijn, hier een nieuw leven willen beginnen en iets aan de maatschappij willen bijdragen. Ze willen een nuttig mens zijn, maar zonder een verblijfsvergunning, lukt werken of studeren niet."

'Geen duidelijke toekomst'

Darya haalde in Iran een bachelor en masterdiploma. Maar totdat er meer duidelijkheid is, lijkt werken onmogelijk vertelt ze. "Voor werkgevers is het lastig, ze nemen je niet aan omdat je geen vastigheid, geen vaste woning en geen duidelijke toekomst hebt." Als de procedure begint word je als vluchteling namelijk vaak overgeplaatst naar een andere locatie in het land. Tot die tijd is het afwachten voor Darya, Ali en zijn zus. "Het is zo belangrijk dat het leven door kan gaan", vult Ali aan. 

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Evita Bloemheuvel, woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland, herkent de problemen rondom de lange aanvraagprocedures. "Bij elk asielzoekerscentrum hebben wij een kantoortje en daar komen dagelijks mensen langs die niet snappen waarom het zolang duurt."

Bezuinigingen IND

"Het probleem is ontstaan doordat er eind 2017 teveel is bezuinigd bij de IND. Ondanks dat het aantal asielaanvragen erg af was genomen was er niet genoeg personeel meer om aanvragen op tijd in behandeling te nemen," legt Bloemheuvel uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trage afhandeling asielverzoeken kost IND miljoen euro per week

Om de achterstand weg te werken werd er een taskforce in het leven geroepen, een speciale afdeling van de IND die de opdracht kreeg voor het einde van dit jaar 14.000 asielzoekers een antwoord te geven op hun asielaanvraag. 

Frustratie

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland heeft dit juist voor ongelijkheid gezorgd: "Wat je nu ziet gebeuren is dat er een splitsing wordt gemaakt. Alle oude aanvragen komen bij de Taskforce terecht, maar alle aanvragen die na 1 april binnenkomen worden volgens de normale procedure afgehandeld. Hierdoor wordt iemand die soms pas een maand in Nederland is nu direct geholpen, terwijl andere vluchtelingen al anderhalf jaar of langer wachten. Dat is frustrerend."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore