Besmet maar niets gemerkt

Onderzoek: 'Mensen kunnen slecht inschatten of ze corona hebben'

25 augustus 2020 15:57
Beeld © GettyImages

Bijna de helft van de mensen die corona heeft gehad, merkt dat zelf niet of nauwelijks. Ze ervaren meestal wel klachten, maar denken bijvoorbeeld last te hebben gehad van een verkoudheid of hooikoorts, blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin.

De bloedbank  vroeg 3676 bloeddonoren een vragenlijst in te vullen. Van die groep bleken er 239, dat is 6,5 procent, antistoffen in het bloed te hebben. Alleen mensen die het virus in hun lichaam hebben gehad maken die antistoffen aan.

Van de 239 mensen die besmet waren geweest, had 11 procent helemaal niets gemerkt, en 27 procent had slechts heel lichte klachten. Een groter deel, 41 procent, rapporteerde geur- of smaakverlies. 

Geen antistoffen

Acht van de tien mensen die wél denken dat zij corona hebben gehad, hebben geen antistoffen en zijn dus niet besmet geweest. ''Mensen kunnen dus slecht inschatten of ze corona gehad hebben of niet”, zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van Sanquin.

“Het is een bevestiging dat je je bij gezondheidsklachten altijd en meteen moet laten testen, en dat je, ook zonder klachten, moet meewerken aan contactonderzoek. Testen is echt heel belangrijk.”, aldus Van Hasselt.

 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe test coronavirus geeft uitslag al na 5 minuten

Altijd laten testen in contactonderzoek

Gisteren deed de GGD een oproep om je niet te laten testen als je geen klachten hebt, om de teststraten niet onnodig te belasten, maar het is dus wel heel belangrijk je te laten testen als je wordt benaderd voor contactonderzoek. 11% van onze bloeddonoren die we onderzocht hebben, hadden geen gezondheidsklachten maar wel corona. Die kunnen dus andere mensen besmetten.  

Uit hetzelfde onderzoek van Sanquin blijkt dat 80 procent van de donoren die in de periode van 11 tot 18 mei van dit jaar onderzocht werden en die zelf  dachten dat ze ziek zijn geweest door corona, helemaal geen antistoffen in hun bloed hadden. ''We hebben ze twee keer getest. Deze mensen bleken echt geen corona te hebben gehad.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore