Door de coronacrisis raken steeds meer Nederlanders in de schulden. Inmiddels heeft ruim één op de vijf huishoudens moeite om rekeningen te betalen en dat aantal zal waarschijnlijk vooral in het najaar flink oplopen. Het gaat ook vaak om mensen die eerder geen schulden hadden.
Dat meldt de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), een organisatie die zich inzet om Nederland schuldenvrij te maken.
Sinds het begin van het jaar hebben al ruim 100.000 mensen via de website van de organisatie hulp gezocht. Vorig jaar was de hulpvraag een stuk minder, toen vroegen in dezelfde periode 54.000 mensen om ondersteuning.

Volgens de directeur van de organisatie, Martin Suithoff, komt dat vooral door de coronacrisis.
"Door corona heeft de overheid veel maatregelen genomen, waardoor hele sectoren veel last hebben gekregen van de crisis. Flexwerkers zijn naar huis gestuurd en zzp'ers krijgen minder opdrachten", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Wij merken dat een hele nieuwe doelgroep ons opzoekt."
Schuldenproblematiek
Langzamerhand wordt de impact van de crisis duidelijk. Inmiddels zou ruim één op de vijf huishoudens moeite hebben om rekeningen te betalen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag heeft zelfs één op de drie huishoudens geldproblemen. "Ook vóór de coronacrisis was de schuldenproblematiek in de randstad groter dan elders in het land, dat blijkt nu nog zo te zijn."

Vooral jongeren en flexwerkers, maar ook AOW'ers zullen flink veel last krijgen van deze recessie. "Dat zijn mensen met minder financiële buffers die een inkomstendaling minder goed op kunnen vangen", legt Suithoff uit.
Geldfit.nl
Zelf in financiële problemen? Op de website geldfit.nl kun je een anonieme test doen en inzicht krijgen in je financiële situatie.
Najaar
Suithoff vreest echter dat de impact van de crisis pas in het najaar duidelijk wordt. "De meeste regelingen die voor corona gelden, houden in september of oktober op en dat zullen wij in het aantal hulpvragen gaan zien", vertelt hij.
Mensen die voor hulp aankloppen bij de NSR, worden vooral 'de weg gewezen', zegt Suithoff. Samen met bijvoorbeeld banken, verzekeraars, gemeenten en zorgverzekeraars wordt gekeken hoe mensen uit de problemen kunnen komen.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.