Ga naar de inhoud
Corona op school

Dit gebeurt er als een leerling positief wordt getest

Beeld © ANP

De zomervakantie is voorbij maar de corona nog niet. Hoe gaan de scholen om met een eventuele besmetting? En zijn er eigenlijk al leerlingen positief getest?

De belangrijkste vragen en antwoorden van dit moment.

Zijn er veel leerlingen besmet?

In regio noord zijn nu al een week de scholen open en vandaag geldt dat ook voor de regio zuid. Voor zover bekend zijn er nog geen lokale uitbraken geweest in scholen. Wel zijn er leerlingen besmet, maar dat zijn er niet veel. Er is één basisschoolleerling positief getest en vier leerlingen op verschillende middelbare scholen.

Er zijn vooralsnog geen clusters: een cluster is een lokale uitbraak van ten minste drie besmettingen binnen één groep. Een handig overzicht van de besmettingen op scholen kun je hier bekijken.

En docenten?

Als een docent positief getest wordt, dan is het soms alle hens aan dek, zo lijkt het.

Zo werd een school in Lelystad afgelopen vrijdag direct gesloten na een coronabesmetting. Veertig mensen gingen in quarantaine doordat personeel met elkaar had gesproken tijdens een teamvergadering. Verder zijn besmettingen geconstateerd bij docenten in Leeuwarden (2) en Damwoude (ook Friesland). Voor de rest zijn er geen gevallen bekend.

Wat gebeurt er als een leerling klachten heeft?

Moet een kind bij een snottebel direct naar huis? Is een paar keer flink hoesten genoeg om de ouders te bellen? Daar zijn speciale richtlijnen voor opgesteld.

AJN Jeugdartsen Nederland en BOinK hebben - met hulp van het RIVM - beslisbomen gemaakt. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar zonder astma of hooikoorts mét een loopneus mogen gewoon komen, kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 moet dan thuisblijven. Je kunt het hier (0 t/m 6) en hier (7 t/m 12) allemaal bekijken (.pdf).

Scholen
Lees ook:
Scholen gaan weer open, hier moet je op letten als ouder, kind en docent

Wat als een leerling positief wordt getest?

De regel in Nederland is dat iedereen met een positieve uitslag tien dagen thuis blijft. Ook huisgenoten blijven dan thuis, ook al hebben ze zelf geen klachten. Zij mogen nog wel voor noodzakelijke boodschappen naar buiten. 

Ook de nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, wordt gevraagd om tien dagen thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten. Nauwe contacten zijn mensen die langer dan 15 minuten op 1,5 meter afstand zijn geweest van iemand die positief is getest.

Dus: als een leerling langer dan een kwartier naast iemand heeft gezeten die positief getest is met corona, moet je tien dagen thuis zitten. 

Hoe gaan scholen hiermee om?

Er zijn nog weinig gevallen bekend, maar de scholen waar leerlingen besmet zijn reageerden volgens de richtlijnen.

Twee voorbeelden: 

Afgelopen vrijdag raakte een leerling van een middelbare school in Almelo besmet met corona. De school, het Erasmus, reageert tegenover RTL Nieuws: "Door bron-en contactonderzoek hebben ze achterhaald met wie de besmette leerling in contact is geweest. Een klein groepje van minder dan 10 kinderen zit nu in preventieve quarantaine." De nauwe contacten waren niet alleen in de klas, maar ook bijvoorbeeld in pauzes, liet de school weten.

Ook op het Spinoza Lyceum in Amsterdam-Zuid is een leerling positief getest op het coronavirus, nadat hij vorige week woensdag op school lessen volgde. Acht leerlingen, die nauw contact met deze leerling hadden, werden naar huis gestuurd.