Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom vaccineren als antistoffen alweer snel verdwijnen?

Antistoffen tegen het coronavirus verdwijnen na een paar maanden al uit het bloed. Maar waarom gaan we dan straks vaccineren? En werkt zo'n vaccin dan wel op de langere termijn? Die vraag stelden verschillende lezers aan RTL Nieuws.

Uit Brits onderzoek bleek onlangs dat afweerstoffen tegen het coronavirus al na een paar maanden uit het bloed verdwijnen. Volgens de onderzoekers is de werking van eventuele vaccins daarom onzeker, omdat het verdwijnen van antistoffen patiënten opnieuw vatbaar kan maken voor het coronavirus. 

Worden
Lees ook:
Worden mensen nog net zo ziek van het coronavirus?

Volgens immunoloog Ger Rijkers is die conclusie te kort door de bocht. "Het klopt dat antistoffen tegen het coronavirus niet oneindig lang meegaan - net als bij andere ziekten. Antistoffen zijn eiwitten en iedere drie weken valt de helft daarvan uiteen, waardoor je naar verloop van tijd helemaal geen antistoffen meer vindt", legt hij uit.

Maar dat betekent volgens hem niet dat een vaccin na enkele maanden al niet meer werkt. Het is namelijk niet zo dat wanneer de antistoffen afnemen, je lichaam het virus compleet 'vergeet' en dat je bij een tweede besmetting weer net zo ziek wordt.

Geheugen

Rijkers: "Je immuunsysteem heeft ook een geheugen. Als je nog een keer het coronavirus krijgt, herkent je immuunsysteem dat super snel. Je maakt dan sneller en meer antistoffen aan. Je hebt dan waarschijnlijk niet eens in de gaten dat je het coronavirus hebt, omdat je geen klachten ervaart."

Denise is proefpersoon in Brazilië voor 'ons' coronavaccin

02:37
Denise kreeg als eerste Braziliaan het Oxford-vaccin toegediend.

Een vaccin kan overigens meer antistoffen veroorzaken dan wanneer iemand een natuurlijke corona-infectie heeft met milde klachten, zegt Rijkers. "Maar ook die antistoffen zullen na verloop van tijd weer verdwijnen."

Dat antistoffen het lichaam weer verlaten, is maar goed ook, zegt Rijkers. "Ik heb voor de grap weleens uitgerekend hoeveel de mens zou wegen als antistoffen niet zouden verdwijnen. Dat was 700 kilo: 630 kilo antistoffen en 70 kilo lichaamsgewicht."

Inenten

Hoelang een vaccin dan wel precies bescherming biedt, weten we op dit moment nog niet. Momenteel wordt onderzocht óf het vaccin werkt, later zullen we pas ontdekken hoelang het werkt.

Wel
Lees ook:
Wel of niet inenten tegen corona: 'Het gaat te snel'

"We weten ook nog niet of we straks één of twee keer moeten inenten. Misschien is één keer voldoende, misschien werkt twee keer beter. De tweede keer zul je dus sneller en meer antistoffen aanmaken. Maar ook die zullen uiteindelijk weer weggaan", zegt Rijkers.