Ga naar de inhoud
'Onhandig moment'

Koning en koningin schenden coronaregel tijdens vakantie in Griekenland

De betreffende foto

Op internet circuleert een foto waarop koning Willem-Alexander en koningin Máxima te zien zijn, pal naast een man, zonder dat ze daarbij de 1,5 meter-regel in acht nemen. Uit navraag van RTL Nieuws blijkt dat het koningspaar met één van de eigenaren van het desbetreffende Griekse restaurant op de foto staat.

Koning
Update:
Koning na foto: 'We hadden natuurlijk meer afstand moeten nemen'

De koning en koningin genieten momenteel van een vakantie in Griekenland. De foto werd genomen in een restaurant op het Griekse eiland Milos. Bijzonder detail: de koning draagt in zijn rechterhand een mondkapje. 

RTL Nieuws vond na onderzoek het restaurant waar de foto is genomen en nam contact op. Een medewerker (naam bekend bij de redactie) van het restaurant bevestigt dat de koning en koningin afgelopen week in het restaurant waren en dat de man op de foto één van de eigenaren is.

De fotograaf is de man waar RTL Nieuws mee sprak. "De foto was voor een privé fotoalbum", zegt hij. Over het schenden van de coronaregels: ‘dat was een foutje’.

Geen reactie

Ondanks herhaalde vragen van RTL Nieuws wil de Rijksvoorlichtingsdienst niet reageren op de kwestie. "Het is opmerkelijk dat de koning zich zo laat vastleggen", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. "Het lijkt alsof ze keurig op de hoogte zijn van de maatregelen die in acht moeten worden genomen. Hij heeft op de foto een mondkapje in zijn hand, maar toch hebben ze zich in een moment van onoplettendheid laten vastleggen op een manier die op zijn minst onhandig genoemd kan worden."

"Je zou het een onschuldig vakantiekiekje kunnen noemen. Maar in een tijd dat premier Mark Rutte het Nederlandse volk keer keer op keer wijst op het naleven van  de coronamaatregelen en het belang daarvan, kun je niet anders dan constateren dat de koning hier een slippertje maakt", zegt Paulus. 

De koning tijdens zijn speech over de coronacrisis in maart

06:48
De maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen zijn noodzakelijk en ingrijpend zei de koning nog tijdens zijn speecht op 20 maart.