Ga naar de inhoud
Video

Man slikt goudvissen op terras en krijgt caféverbod: 'Dit is walgelijk'

Beeld © Getty

Walgelijk, zo noemt Karel van Hek van het Eindhovense café De Heksenketel het doorslikken van twee goudvissen door één van zijn gasten. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt in de 36 jaar dat ik dit café run."

In een video die op het internet circuleert is te zien hoe een aantal mannen aan een tafel bij het café zit. Ze hebben twee zakken waarin goudvissen zwemmen, die legen ze in een bierglas.

Eén van de mannen pakt het glas, klokt het in één keer achterover en gooit er nog een glas bier achteraan. Op de achtergrond komen zijn vrienden niet meer bij van het lachen. 

Respect voor dieren

Café-eigenaar Van Hek kreeg de video vorig weekend al te zien en daar werd hij zacht gezegd niet vrolijk van. "Ik walgde ervan. Je hebt twee soorten mensen bij dit soort gebeurtenissen: de één lacht erom en is het morgen vergeten, de ander vindt het walgelijk en gaat iets ondernemen. Ik hoor bij die laatste groep."

Aangifte
Lees ook:
Aangifte tegen student die levende goudvis doorslikte

Van Hek heeft zelf goudvissen in zijn vijver en hij is opgegroeid op een boerderij. "Ik heb geleerd dat je respect moet hebben voor dieren. Dat je goed voor ze moet zorgen. Ze op tijd eten en drinken moet geven."

Hij werd dan ook niet blij van de video. Zijn eerste gedachte was: hoe ga ik dit oplossen? "Ik heb daar 24 uur over nagedacht. Dat kun je niet in een paar minuten beslissen. Ik ben verantwoordelijk voor wat er bij mijn café gebeurt en ik wil de schade zoveel mogelijk beperken." 

Wat gebeurt er met de goudvis?

Een doorgeslikte goudvis gaat 'gewoon heel snel dood', vertelde eigenaar van koi- en vijvercentrum De Karper Eric van der Bij eerder aan Editie NL. "De vis komt in het maagzuur terecht en dat is zo sterk dat de vis niet meer kan ademen en dood gaat."

'Niet door de beugel'

Eén ding was duidelijk voor hem: "Dit kan niet door de beugel." En dus voerde hij een stevig gesprek met de vrienden van de 'goudvisslikker'. "Ze hebben er allemaal spijt van."

De man die de vissen slikte, heeft nu een caféverbod gekregen voor één jaar. "Dat is de maximale tijd van zo'n verbod. Ik vind dit geen doen. Ik ben het er niet mee eens dat dit is gebeurd en ik ben helemaal klaar met die persoon."

Studenten
Lees ook:
Studenten atten biertje met levende goudvis: 'Smakeloze studentengrap'

"De man heeft me nog gebeld maar hij doet er laconiek over. Hij heeft niet zo'n moeite met het doorslikken van de vissen. Wel met het verbod, daar ziet hij het nut niet van in."

Video offline

Van Hek heeft nog geprobeerd om de video van het internet te krijgen vanwege de negatieve publiciteit. Zo lopen andere mensen volgens hem weg door dit incident. Maar het offline halen is niet gelukt. "Alleen degene die het erop heeft gezet kan dat doen, maar ik weet helaas niet wie dat is."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Het is niet de eerste keer dat een goudvis doorgeslikt wordt. Zo werd eind vorig jaar nog aangifte gedaan tegen een student die een levende goudvis doorslikte

RTL Nieuws benaderde de politie om te achterhalen of er een onderzoek is gestart en of het strafbaar is om levende goudvissen door te slikken, maar daar kon de politie vandaag nog niet op antwoorden.