Ga naar de inhoud
Kort geding

Maatregelen ter discussie: dit is waarom Viruswaarheid naar de rechter stapt

Demonstranten op het Malieveld afgelopen zondag. Beeld © ANP

Stichting Viruswaarheid spant vandaag een kort geding aan tegen het RIVM en de Staat der Nederlanden. De organisatie vraagt inzage in documenten van het RIVM. Wat is er precies aan de hand? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat gaat er vandaag precies gebeuren?

De actiegroep Viruswaarheid, ook wel bekend onder de oude naam Viruswaanzin, vindt dat de overheid het RIVM gebruikt als een instrument om de corona-maatregelen te legitimeren. De stichting vindt daarom dat het RIVM de modellen en de informatie openbaar moet maken. In de ruwe data van het RIVM zit volgens de stichting de waarheid verborgen.

Inzage data

De actiegroep wil een bodemprocedure tegen de Staat starten en dit kort geding is de eerste stap daarin. Sinds een paar maanden gelden in Nederland maatregelen vanwege het coronavirus, zoals het houden van 1,5 meter afstand. De actiegroep wil in de procedure bewijzen dat de Staat die maatregelen niet had mogen nemen.

De Staat laat zich weer informeren door het RIVM, en daarom wil Viruswaarheid inzage krijgen in de modellen, onderzoeksrapporten en notulen waarop de adviezen zijn gebaseerd. Het kort geding is te volgen via een livestream op rechtspraak.nl.

Peter
Lees ook:
Peter ergert zich kapot aan laksheid over corona: 'Mijn vrouw stierf na één supermarktbezoekje'

2. Waar komt dit vandaan?

Democratisering. Dat is waarom dit gebeurt, zegt hoogleraar sociologie Peter Achterberg: "Er zijn nu heel veel mensen die opgroeien in de democratie pur sang. We zijn gewend dat je mag zeggen wat je wilt en wanneer je wilt. Dat leer je ook op school." 

Wetenschap

Die houding hebben mensen nu ook naar de wetenschap, legt Achterberg uit. "De roep om meer controle over de wetenschap door de bevolking neemt toe. Mensen doen zelf ook meer onderzoek. Dat is de democratisering van de wetenschap."

Dat is ook gewenst, zegt hij. "We willen ook geen burgers die alles klakkeloos overnemen. Kritische inborst hoort bij de democratie. Misschien hebben ze gelijk, misschien niet. Maar dat ze het doen is niet gek."

Kort geding Viruswaarheid

Het is niet de eerste keer dat de actiegroep Viruswaarheid, voorheen Viruswaanzin genaamd, een kort geding aanspant. De actiegroep spande al twee keer een kort geding aan over het mogen houden van een demonstratie. In beide gevallen verloor Viruswaarheid. 

Viruswaarheid eiste ook in een kort geding dat de overheid stopt met de noodverordeningen en coronamaatregelen, waaronder de 1,5 meter afstandsregel. Viruswaarheid verloor.

Ook over de mondkapjesplicht op de Amsterdamse Wallen werd een kort geding aangespannen. Weliswaar door een ondernemer, maar Viruswaarheid steunde hem. De ondernemer verloor.

3. Wat kunnen burgers met die gegevens?

Een gemiddelde Nederlander kan niks met de cijfers, zegt Marino van Zelst van het RED Team C19NL, een groep onafhankelijke experts. "Je moet er wel verstand van hebben voordat je conclusies trekt. Anders krijg je verkeerde uitkomsten en daar heeft niemand iets aan."

Dat beaamt Wim Schellekens van datzelfde team. "Je hebt iemand nodig die de cijfers kan duiden."

Openbaar

Van Zelst vindt het wel goed als de data openbaar worden. Hij is zelf ook benieuwd naar sommige modellen waarmee berekeningen worden gemaakt. "Bij het dashboard staat het aantal besmette personen bijvoorbeeld. Maar het model dat ze daarvoor gebruiken, is niet openbaar. Dat soort dingen zou ik willen weten zodat ik het na kan rekenen."

Volgens hem kun je betere adviezen formuleren als je meer inzicht hebt in de data. "Hoe meer je weet, hoe beter je kan adviseren. Ik geloof dat het RIVM goed werk doet. Alleen kijken wij er met een bredere bril naar."

Zo heeft het RIVM medisch specialisten, zegt hij. "Wij hebben een breder scala aan gedragsdeskundigen. En dus hebben we een andere blik dan het RIVM, meer de gedragskant. Op die manier proberen we een bijdrage te leveren aan het debat en de ontwikkelingen."

'Ik
Lees ook:
'Ik app m'n vader nog steeds dat ik van hem hou, ook al krijg ik geen reactie meer'

4. Wat gebeurt er als Viruswaarheid die data heeft?

Volgens socioloog Achterberg weet je nu al wat er gaat gebeuren. "Als de mensen van Viruswaarheid deze gegevens krijgen, dan zullen ze er met hun eigen bril naar kijken, en met een andere conclusie komen dan het RIVM. Dat zorgt vervolgens weer voor ruis op de lijn. Ze gaan zeggen dat het RIVM niet goed is. En dat zorgt vervolgens weer voor polarisatie."

Dat zag je volgens hem ook in de stikstofdiscussie van de boeren. "Die wilden ook de data hebben en kwamen vervolgens met hele andere conclusies." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update