Coronamaatregel

Bazaar Beverwijk weigert hallen te sluiten na besluit gemeente

23 augustus 2020 12:59 Aangepast: 23 augustus 2020 14:16
De Bazaar trof al een aantal maatregelen, waaronder een mondkapjesplicht. Beeld © ANP

Gisteravond laat kreeg de Bazaar Beverwijk te horen dat de drie grootste hallen dicht moeten, omdat het daar onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden. Maar de Bazaar weigert dat. "Honderden ondernemers worden hierdoor gedupeerd."

Mariska Roos van de Bazaar vertelt dat het gaat om de hallen 30 tot en met 33: de Oosterse markt en het foodcourt. Juist omdat het gaat om bederfelijk waar, weigert de Bazaar de hallen te sluiten. "We hebben gezegd: we gaan dat niet doen."

Andere maatregelen

Vrijdag had de Bazaar nog overlegd met de veiligheidsregio, vertelt Roos, en toen werd inderdaad geconstateerd dat de 1,5 meter afstand moeilijk te handhaven is. Maar ze kwamen volgens haar ook tot de conclusie dat er nog andere maatregelen mogelijk waren. Roos zegt dat er zover bekend ook niemand besmet is op de Bazaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus waart weer rond in Europa

"Er is altijd wel iemand te vinden die te dicht bij iemand anders staat als er 20.000 mensen rondlopen. Dit is een buitenproportionele maatregel." Roos zegt dat de Bazaar drie maanden dicht geweest is en nog steeds maar 60 procent van de normale omzet draait. "We weten het niet meer."

'Geen andere mogelijkheid'

De gemeente en de veiligheidsregio zeggen zeggen het 'te betreuren, gezien de impact op de economie', maar geen andere mogelijkheid te zien dan de hallen tijdelijk te sluiten. Een deel van de ondernemers uit de drie hallen staat nu buiten, anderen blijven op hun vaste plek in een van de hallen.

"Wij kunnen de deuren niet eigenhandig sluiten", licht een woordvoerster van de Bazaar toe. "Wij verhuren aan ondernemers en zouden broodroof plegen als we dat zouden doen. Dus hebben wij tegen de veiligheidsregio gezegd: 'dat moeten jullie dan zelf komen doen'."

Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat ze nu inderdaad overleggen over welke stappen nu genomen moeten worden. "Het besluit is genomen en dat verandert niet. Het is een vervelende situatie, maar de handhavers zijn in de hallen geweest en constateerden overtredingen van de coronaregels. Daarom is er besloten om de hallen te sluiten. Dat werd geweigerd, daarom overleggen we wat er nu moet gebeuren. Er is op dit moment politie aanwezig."

Zorgmedewerker Irene over tweede coronagolf: 'Nu veel beter voorbereid'

Het aantal coronagevallen neemt weer toe, ook in verpleeghuizen. Maandenlang was bezoek niet welkom. Zorgmedewerker Irene Hendriksen van verpleeghuis Humanitas in Rotterdam hoopt dat het nooit meer zover hoeft te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore