Ga naar de inhoud
Woensdag windkracht 8

Hittegolf nu écht voorbij, herfst en stormachtig weer op komst

Vakantiegangers geplaagd door regen. Beeld © ANP

Berg de zonnebrand en parasols maar weer op, en pak de paraplu en regenjas er maar bij. De hittegolf is nu écht voorbij. De komende week is er fikse afkoeling, buien en herfstachtig weer. Er is zelf een kleine kans op storm.

"Een duidelijke omslag na de lange hittegolf", zo noemt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen het weer dat we kunnen verwachten. Op sommige plekken in het zuiden was nog sprake van een regionale hittegolf, maar vanaf vandaag is dat echt afgelopen en maakt de extreme warmte plaats voor buien en maximaal 22 graden.

Ramen dicht, het gaat regenen

Vandaag werden we wakker met plensbuien en het was toch wel wat aan de frisse kant. "Maar vanmiddag wordt het vanuit het westen wat droger en dan laat de zon zich ook soms zien." De wind zal iets afnemen en de temperatuur loopt op tot gemiddeld 21 graden.

"Voordat je gaat slapen vanavond kan je maar beter de ramen wat dichter doen. Vanaf de Noordzee komen namelijk nieuwe buien ons land over. De meeste neerslag wordt verwacht aan de westkust en bij het IJsselmeer. Lokaal is ook een onweersklapper mogelijk, maar het zal niet zo heftig zijn als een paar nachten geleden."

Buiten
Lees ook:
Buiten en verrast door onweer? Dit is wat je wel en vooral niet moet doen

Morgen start de week regenachtig, maar in de middag wordt het weer wat droger. "Het wordt dan iets koeler dan vandaag, met 18 tot 20 graden. Er staat redelijk wat wind, en zeker aan de kust ga je het voelen. Het is eigenlijk een aankondiging voor herfstachtig weer."

Grijze dinsdag en stormachtige woensdag

Want herfstachtig wordt het zeker. Dinsdag valt er weer veel regen, en dan vooral in het noorden van ons land. "Het wordt een grijze dinsdag en het regent toch af en toe nog flink door. De temperatuur varieert van 18 tot 22 graden."

Schambergen adviseert de kampeerders aan de kust, om toch maar wat extra haringen in de grond te slaan voor woensdag, het wordt stormachtig. "Het gaat flink doorwaaien en de windstoten aan de kust kunnen 100 kilometer per uur halen. De verwachting is windkracht 8, met mogelijk een piek naar windkracht 9, ofwel stormkracht."

Hier
Lees ook:
Hier komt die typerende geur van regen vandaan

Om het echt een zomerstorm te noemen, moet het minstens een uur lang op één plek met windkracht 9 doorwaaien. Dat verwacht de meteoroloog niet. Maar met de bomen nog vol in het blad, kan dit zeker wel problemen gaan opleveren. De natuur is nog een stuk gevoeliger. 

"Het is ook nog niet zeker of de Wadden of Zeeland de ergste buien en wind over zich heen krijgen. Daarom moeten zeker de mensen op de camping goed de Buienradar in de gaten blijven houden, want de koers van dit lagedrukgebied kan zo maar veranderen."

Het blijft regenachtig en fris

Ook na woensdag is het nog niet gedaan met het herfstachtige weer. Ook donderdag en vrijdag worden buien verwacht en het wordt gemiddeld 18 graden. "Het is fris, en voorlopig maakt zonnig weer geen opwachting."