Traumahelikopter

Tiener zwaargewond bij ongeluk op kartbaan Uden

22 augustus 2020 19:37 Aangepast: 22 augustus 2020 20:35
Er kwamen veel hulpdiensten ter plaatse. Beeld © ANP

Bij een kartbaan in Uden is een tiener zwaargewond geraakt. Er kwamen meerdere ambulances en een traumahelikopter op het ongeluk af. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens het Brabants Dagblad gaat het om een eenzijdig ongeluk en raakte er verder niemand gewond. Wel hebben veel mensen het ongeluk zien gebeuren. Zij kunnen praten met Slachtofferhulp. Het is niet bekend wat er precies gebeurd is of wat voor verwondingen het slachtoffer heeft.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het ongeluk. Daarbij worden ook getuigen gehoord. Volgens een woordvoerder van de NVWA is de betrokken kart meegenomen voor onderzoek.

De kartbaan mag wel weer open. Of dat ook gebeurt is aan de ondernemer, zegt de NVWA. De kartbaan was zaterdagavond niet bereikbaar.

Geen toezicht 

Jaarlijks belanden ongeveer 600 mensen op de spoedeisende hulp met verwondingen die zij hebben opgelopen tijdens het karten. Op kartbanen is nauwelijks toezicht: er is geen instantie die controleert of de veiligheidsinstructies deugen en of het circuit niet te gevaarlijk is.

Katelijne verbrijzelde haar enkels met karten

Katelijne liep op 14-jarige leeftijd blijvend letsel op nadat ze met haar kart uit de bocht vloog. Ze was slecht voorbereid en wist niet eens waar het gaspedaal zat.

Een groep van dertien gemeenten riep eind vorig jaar op om daar verandering in te brengen. Ook de gemeente Uden, waar het ongeluk van vandaag gebeurde, steunde die oproep.

Ook de autosportbond KNAF vindt dat kartbanen gekeurd zouden moeten worden. Momenteel worden alleen buitenkartbanen door de KNAF gekeurd, omdat daar officiële wedstrijden worden verreden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore