'De roestige zeehond'

Oranje zeehond gespot in Waddenzee

22 augustus 2020 15:23 Aangepast: 22 augustus 2020 15:53
De oranje zeehond. Beeld © Harry Jasper

Het is een opvallend gezicht: een oranje zeehond. Het beestje werd afgelopen week gespot in de Waddenzee bij het Noord-Hollandse Wieringen.

"Ik noem ‘m de roestige zeehond", vertelt bioloog Arthur Oosterbaan van het Texelse waddencentrum Ecomare. "Wij denken dat die door ijzeroxide, oftewel gewoon roest, zo bruin is geworden."

Dat kan komen van de bodem of het water, legt hij uit. "De zeehond ziet eruit alsof hij is gaan woelen in ijzerhoudend slib of in ijzerhoudend water. Dat ijzer trekt heel makkelijk in de haren van een zeehond."

Harry Jaspers spotte de zeehond tijdens een vaartocht en maakte deze foto:

 

Dat is niet schadelijk voor de zeehond, zegt Oosterbaan. "En het verdwijnt vanzelf weer. Toen onze eigen zeehonden bij Ecomare een tijd terug tijdelijk in opgepompt zoetwater moesten zwemmen, werden ze helemaal bruin. Dat bleek te komen door roestig water."

De beestjes waren gewoon gezond en een tijd later verdween hun andere kleur weer. "We gaan ervan uit dat dat ook geldt voor de zeehond die bij Wieringen is gevonden", zegt hij. 

Meerdere in Waddenzee

Ook op andere delen van de wereld komt het voor. "Onze zeehondenonderzoekster kent er een paar in de Waddenzee die er zo uitzien. Ze denkt dat het te maken heeft met de plek waar de beesten hun voedsel zoeken."

Ze merken er zelf niks van dat ze een andere kleur hebben, zegt Oosterbaan. "Nou ja, misschien dat ze van elkaar denken: goh, wat zie jij er bruin uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdwaald zeehondje overleeft dankzij melk van dood schaap Usquert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore