Coronavirus

Vraag naar griepprik flink toegenomen, productie extra vaccins niet mogelijk

21 augustus 2020 17:01 Aangepast: 22 oktober 2020 14:08
Beeld © Herman Wouters

De vraag naar de griepprik is met de komst van corona enorm toegenomen. Er was al een flinke hoeveelheid vaccins extra geproduceerd, maar zelfs die zijn nu zo goed als allemaal verkocht. En dat kan nog weleens een flink probleem worden. Want in korte tijd extra vaccins produceren, is niet mogelijk.

Elk jaar krijgen ongeveer 6 miljoen mensen in Nederland van het RIVM een uitnodiging voor een griepprik. De mensen die zo'n oproep krijgen, lopen een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Het gaat om mensen boven de zestig jaar, mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma en mensen met diabetes.

De groep die zo'n oproep ontvangt, krijgt de prik gratis. Het vaccineren begint elk jaar zo rond begin november. Normaal gesproken maakt ongeveer de helft van de mensen die een uitnodiging krijgt, er ook gebruik van. Zo'n 3 miljoen in totaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griepprik bij zorgverleners steeds populairder

Aangetaste weerstand

Maar in deze coronatijd willen meer mensen voorkomen dat ze de griep krijgen. Griep tast de weerstand aan en met een slechte weerstand is het verloop van corona een stuk ernstiger. De verwachting is dat dit jaar veel meer mensen een griepprik zullen halen. Daarom heeft het RIVM een half miljoen meer vaccins ingekocht. Zij hebben nu dus 3,5 miljoen vaccins.

Naast de mensen die om medische reden een griepprik krijgen, zijn er ook mensen die dat doen vanwege hun beroep. Veel ziekenhuizen bieden hun medewerkers zo'n prik aan zodat patiënten niet worden besmet door het personeel. Ook bijvoorbeeld andere zorgbedrijven zoals arbodiensten en apothekers doen dat.

Meer vraag

Een grote farmaceut die de griepprik levert aan de overheid, ziekenhuizen en bedrijven, zegt tegen RTL Nieuws dat álle partijen dit jaar vanwege het coronavirus om meer vaccins hebben gevraagd.

Het bedrijf zegt dat ze meer vaccins hebben gemaakt én verkocht dan andere jaren. De vraag is of de voorraad die iedereen nu heeft, voldoende is. En zomaar extra vaccins bijmaken, dat kan niet zomaar. De productie van een vaccin duurt driekwart jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zorgverleners die griepprik hebben gehad, moeten button dragen'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore