In coma

Artsen Russische oppositieleider: Navalny heeft stofwisselingsziekte

21 augustus 2020 11:12 Aangepast: 22 augustus 2020 09:54
Arts in ziekenhuis in Omsk waar Navalny ligt. Beeld © EPA

Aleksej Navalny zou volgens zijn behandelend artsen niet vergiftigd zijn. De Russische oppositieleider ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in Siberië.

De Russische artsen zeggen dat er geen sporen van gif in het bloed van Navalny aangetroffen zijn. Navalny zou volgens hen een stofwisselingsziekte hebben die veroorzaakt is door een lage bloedsuikerspiegel.

De woordvoerder van de oppositieleider twittert een video waarin de artsen over zijn toestand spreken. 

Gek

Aanhangers van Navalny geloven dat hij is vergiftigd toen hij donderdag vanuit Siberië terugvloog naar Moskou. Hij ligt in coma in een ziekenhuis in Omsk. 

Zijn woordvoerder reageert woedend op de diagnose: "Ze doen alsof we gek zijn, maar ze kunnen de oorzaak van de coma helemaal niet vaststellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrienden proberen Navalny naar Duits ziekenhuis te krijgen

Verboden

Vanochtend is in Omsk een vliegtuig geland dat Navalny naar een ziekenhuis in Berlijn zou brengen, maar zijn artsen verboden dit. Zijn toestand zou hiervoor nog niet stabiel genoeg zijn. 

De woordvoerder van Navalny noemt het juist levensgevaarlijk om Navalny in het ziekenhuis te laten. "Het verbod op het vervoeren van Aleksei vormt een direct gevaar voor zijn leven", waarschuwde ze op Twitter.

De Europese Commissie heeft Rusland opgeroepen mee te werken aan het transport van Navalny naar Berlijn. Ook wil de EU een onderzoek naar de oorzaak van zijn toestand. 

Belangrijkste tegenstander van Poetin

Navalny is de belangrijkste tegenstander van de Russische president Poetin. Een dag eerder kreeg hij van jonge aanhangers de vraag waarom hij nog in leven is. Volgens een activist die bij het gesprek was, antwoordde Navalny dat zijn dood hem een heldenstatus zou geven, en president Poetin daar weinig mee zou opschieten.

De afgelopen jaren werd hij meerdere keren gevangengenomen en bedreigd, vanwege zijn aanvallen op het Kremlin en publicaties over corruptie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore