Ga naar de inhoud
Onveilig

Brandbrief over homogeweld in azc's: in 3 maanden 60 meldingen

Een asielzoekerscentrum. Beeld © ANP

Er moet nu echt iets worden gedaan aan geweld tegen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in de Nederlandse asielzoekerscentra. Velen voelen zich er onveilig. Stichting LGBT Asylum Support zegt sinds begin juni al meer dan zestig meldingen over geweld te hebben gekregen.

Dat zijn er extreem veel, vindt de stichting, die er vandaag een brandbrief over stuurt naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid). 

Kokend water

In een azc in Gilze zijn onlangs twee mensen uit Nigeria opgepakt vanwege de zware mishandeling van twee vrouwen die een relatie met elkaar hebben. Een van de vrouwen werd met kokend water overgoten.

Twee
Lees ook:
Twee arrestaties vanwege aanval met kokend water in azc

Volgens LGBT Asylum, die zich inzet voor LHBTI+-asielzoekers, lag de aanleiding in de geaardheid van het stel. Ook wordt in azc's vaak agressief gereageerd op de regenboogvlag die mensen ophangen en worden homo's en transgenders geregeld gepest.

De stichting pleit al jaren voor aparte woonunits, vooral voor transgenders. Die voelen zich veiliger met elkaar in een groep, zo zou blijken.

Carla
Lees ook:
Carla geeft homovluchtelingen een thuis: 'Ze zijn zonder uitzondering getraumatiseerd'