Ga naar de inhoud
Oversterfte

CBS: tijdens hittegolf stierven 400 mensen meer dan normaal

Archieffoto Beeld © ANP

In de vorige - bloedhete - week zijn er in Nederland ruim 400 mensen meer overleden dan in de weken ervoor. Het CBS stelt dat die toename 'bijna volledig' is toe te schrijven aan de hittegolf.

In totaal stierven in de week van 10 tot en met 16 augustus 3100 mensen, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Negen tropische dagen 

De landelijke hittegolf begon op 5 augustus en duurde tot 16 augustus. De hete periode telde maar liefst negen tropische dagen. Daarvan is sprake als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt.

Wen
Lees ook:
Wen er maar aan: die hittegolven blijven komen

Deze zogeheten oversterfte van 400 overlijdens in een week valt overigens in het niet bij die van de corona-epidemie. Volgens het CBS overleden er tijdens de eerste elf weken van de epidemie gemiddeld ruim 900 mensen meer dan anders. En zeker in de eerste weken van april lag dat aantal nog veel hoger.   

Niet door corona

Aan het coronavirus ligt het hogere aantal overlijdens ditmaal zeker niet. Bij het RIVM zijn in dezelfde week in totaal 15 sterfgevallen gemeld van mensen met Covid-19.

Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

02:20

Ook vorig jaar kostte de hittegolf, die ongeveer een week duurde, aan zo'n 400 mensen het leven. Dat was toen wel een dieptepunt. De jaren ervoor overleden lag die oversterfte per week zo rond de honderd.

Het CBS speculeerde vorig jaar nog dat het uitblijven van een griepgolf in 2019 de oorzaak was van het enorme aantal van 400 extra overlijdens tijdens de hittegolf.