Paraplu mee

Zomer even weg: komende dagen wisselvallig met af en toe een bui

20 augustus 2020 13:45 Aangepast: 20 augustus 2020 14:00
Wandelaars worden overvallen door een regenbui. Beeld © ANP

Jammer volgens de een, mooi volgens de ander: het wordt de komende dagen een stuk koeler. "Vanavond is voorlopig even de laatste plaknacht", zegt Buienradar-meteoroloog Brian Verhoeven.

Hoewel het vanochtend in grote delen van het land nog bewolkt is, en er door het hele land buien vallen, wordt het volgens Verhoeven later vandaag op sommige plekken toch nog tropisch.

"Het was vanochtend overal nog een beetje somber. Maar de temperatuur loopt langzaam op. Als de zon doorbreekt wordt het vanmiddag in het zuiden en zuid-oosten van het land zelfs weer tot boven de 30 graden. De rest van het land wordt iets minder warm, maar de gemiddelde temperatuur is nog steeds zo’n 27 à 28 graden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog een paar stranddagen en plaknachten

Felle onweersbuien

Door de nabijheid van een storing kunnen er vanmiddag zeer lokale, maar felle onweersbuien ontstaan in noordwest-Frankrijk. Die buien zouden naar Nederland kunnen trekken en ook bij ons fel uit kunnen pakken. "Vanavond wordt een beetje spannend. De condities zijn heel onstabiel. We houden nu goed in de gaten wat de ontwikkelingen zijn in het noordwesten van Frankrijk. Als daar buien ontstaan, dan trekken die in de loop van de middag en avond vanuit het zuidwesten over Nederland richting het noordoosten. Maar het kan ook niet doorgaan en gewoon droog blijven." 

Vannacht blijft hoe dan ook warm, verwacht Verhoeven, met temperaturen van zo’n 20 graden, tot zelfs 22 in het zuidoosten. "Vanavond is voorlopig even de laatste plaknacht."

Kouder

"Morgen wordt het in het westen van het land 25 graden en gemiddeld 27 graden. Over het oosten van het land trekt vooral in de ochtend een band met regenbuien over. In de avond wordt het koeler”

"Daarna wordt het toch echt een stuk kouder en wisselvalliger." Zaterdag wordt het 22 graden en is er in het hele land kans op buien. Op zondag wordt het 20 graden en ook dan is er de hele dag kans op een regenbui, net als op maandag. "Het is dus verstandig om als je erop uit gaat, een paraplu mee te nemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore