Onbezorgd op reis

Stiekem op vakantie naar 'geel' Spanje: 'Ik laat het niemand weten'

20 augustus 2020 17:14 Aangepast: 20 augustus 2020 17:23
Miranda met haar dochter in Tarragona.

Veel Nederlanders die naar Spanje op vakantie gaan voelen zich met scheve ogen aangekeken. In delen van het land is code oranje van kracht, dus zwijgen ze maar over hun reis. "Ik laat het aan zo min mogelijk mensen weten", zegt Miranda. Andere vakantiegangers maken zich geen zorgen. "Het is hier veel veiliger dan in Nederland."

In de Spaanse stad Tarragona vierde Miranda (49) vorige week vakantie, samen met haar man en kinderen. Dit aan de grote klok hangen, deed ze niet. "Daar vinden mensen wat van. Ik was bang dat mijn dochter niet naar school mocht of mijn man niet naar zijn werk." 

Haar collega's wisten wel van haar reis. Toen ze terugkwam, kreeg ze een telefoontje van haar baas. "Veel collega's zouden zich druk maken, omdat ik in Spanje was geweest."

"Ik moest verplicht in quarantaine. En dat terwijl ik in geel gebied verbleef, ik begreep er niks van. Een enorme domper en een kater op je hele vakantie."

Miranda. Miranda.

In één dag van geel naar oranje

De 53-jarige Bianca had haar familie en collega's wel ingelicht over haar vakantie naar Ibiza. Maar in plaats van de geplande twee weken, kon ze maar twee dagen genieten van het Spaanse strand. Toen het reisadvies werd aangepast van geel naar oranje, keerde ze terug naar huis. Vrijdagmiddag was ze aangekomen, zondagochtend zat ze alweer op het vliegtuig naar Nederland.

"Ik heb een verantwoordelijkheid naar mijn collega's en werkgever toe", zegt ze over de beslissing meteen naar huis te gaan. Ze zit nu tien dagen in quarantaine.

Bianca haar gezin op Ibiza. Bianca haar gezin op Ibiza.

'Veiligere vakantie dan Terschelling'

Miranda mag maandag weer aan het werk, maar het onbegrip blijft. "Een collega is naar Terschelling geweest. Wie weet heeft hij wel een terrasje gepakt in Dokkum", zegt Miranda over de Noord-Friese plaats waar 45 mensen besmet zijn geraakt. "Voor mijn gevoel is het in Spanje veiliger dan in Nederland." 

Ook Bianca vond de veiligheid beter op Ibiza. "Wij zaten in een hotel dat zich strikt aan de regels hield. Op veel plekken, zoals in de lobby, moesten wij een mondkapje op. Ook werden de tafels ver uit elkaar gezet. Mijn ervaring met Nederland is anders."

Zo is het reisadvies voor Spanje op dit moment:

Kaart bij reisadvies Spanje Kaart bij reisadvies Spanje

Wanneer mag een werkgever zeggen dat jij in quarantaine moet?

"Je ziet steeds meer discussies ontstaan tussen werkgever en werknemer over vakanties in het buitenland", zegt Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS. Zo komt het voor dat werknemers zwijgen over hun plek van bestemming, bang dat hun werkgever quarantaine oplegt.

Besselink raadt dit sterk af: "Je hebt verantwoordelijkheden richting je werkgever. Diezelfde werkgever is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. Als je verzwijgt in een oranje gebied te zijn geweest, neem je het risico mogelijk besmet te zijn geraakt en andere werknemers te besmetten."

"Maar als je op vakantie gaat naar een geel gebied, kan een werkgever niet van jou verlangen dat jij in quarantaine gaat. Vraagt hij dit toch, dan zijn de financiële consequenties voor hem. De werkgever kan dus niet besluiten geen loon te betalen of vakantiedagen inhouden", zegt Besselink.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Code oranje in Barcelona: 'Ik ben blij dat ik weer naar huis ga'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore